Звездата на Манчестър Юнайтед и капитан на българския национален тим Димитър Бербатов влезе в историята като втория български футболист определян за №1 пет пъти в родината си. Бербо се върна специално от Англия, за да получи ценния приз, който му бе връчен от другия лидер в тази престижна класация - Христо Стоичков. Ето и какво сподели нападателят след церемонията в хотел "Кемпински Зографски":

- Какво означават подобни награди за футболист от ранга на Димитър Бербатов?


- Те ме радват. Човек играе, за да се наслаждава, така и да печели нещо. Този приз е един от ценните за мен. Надявам се след мен да идват млади момчета, а аз ще се радвам в следващите години някой друг да е на първото място. Но трябва да знаят, че аз лесно не се давам.


- Как прие появата на Стоичков на подиума, за да ти връчи наградата?


- Зарадвах му се. И преди съм казвал, че между нас има едно джентълменско състезание за този приз. А когато се състезаваш срещу най-добрите ставаш и ти по - добър. Радостен съм, че именно Христо Стоичков ми връчи наградата.


- Надяваш ли се да спечелиш този приз за рекордния шести път?


-
Аз ще се радвам да има млади момчета, които имат амбицията да постигнат нещо в живота и те да успеят, както ние. Но все още не виждам такива играчи и ме боли. Иначе за шестия път ще говорим догодина.


- Какво ти пожела Христо Стоичков?


-
Пожела следващата топка в колекцията ми да е онази от "Франс футбол".


- Каква е разликата от времето на първата награда?
- Може би няма разлика. Пак съм притеснен. Тези награди обаче показват, че хората те ценят, а това е най-важното.


- Как приемаш спекулациите около анкетата?


- Винаги ще има спекулации. Така е и по света. Едни се сърдят, други говорят, а трети се радват. Аз сега съм от третите и съм доволен. Хората, които завиждат няма да спят спокойно. Но нека да са живи и здрави. Не съм направил никому нищо, не съм взел на никой залъка от устата и никой не може да ме обвини в нищо.


- Спечели трофей с Тотнъм и осъществи мечтания трансфер. Това ли е годината на Димитър Бербатов?


- Нека да не е най-добрата. Дано тепърва да ми предстои най-добрата година. А когато видя, че съм постигнал най-доброто сигурно ще спра, тъй като е добре, човек да се откаже, когато е на върха.


- Коментара ти за уволнението на Пламен Марков?


- Смяната може би беше неочаквана. Научихме новината двамата с Марто и пак казвам - не съм очаквал това. Не съм аз шеф на БФС и не мога да коментирам. Има си хора, които решават тези неща, но се надявам този, който ще смени Пламен Марков, да е човек с опит и добри познания по футбол, за да може да постигнем нещо заедно.


- Чужденец или българин?


- Това е вечната дилема. Тя няма да спре докато не се назначи чужденец и не се види, как ще се справи той. Но има хора, които решават проблема с треньора.


- Докъде стигнаха проектите на твоята фондация?


- Нещата вървят много добре. Реализираме една инициатива в момента. Искам да помагам и имам сили да помагам и ще го правя.

Снимка: Бончук Андонов