Microsoft ще патентова нов начин за използване на персоналния компютър. Публикуваният от патентното ведомство на САЩ документ с номер 20080319910 разкрива схема, при която потребителят ще плаща за РС-то в зависимост от продължителността на използване и нивото на производителност.
Компютрите ще предложат мащабируема производителност на ниво компоненти и опции за софтуер и услуги. Потребителският интерфейс ще позволи избор на персонални нива на производителност, е описано в патентния документ, подаден от Microsoft на 21 юни миналата година.
В списъка с компоненти с мащабируема производителност влизат процесор, памет, графичен контролер и др. Към софтуера и услугите се отнасят текстов редактор, имейл, браузване, достъп до бази данни и др.
Част от концепцията “плати според използването” е и модул за сигурност, вграден в РС-то, който ефективно ще заключва компютъра за доставчици, които се опитват да заобиколят правилата.
Бизнес моделът, предлаган от Microsoft, означава нов начин за продажба на хардуер и софтуер. Потребителите ще избират ниво на производителност, което им е необходимо в момента. При нарастване на нуждите, потребителят ще може да мигрира към следващо ниво на производителност.
Ако става въпрос за браузване, ще е достатъчна ниска производителност, но за интерактивни игри в мрежа потребителят ще закупи възможно най-високата производителност.
Едва когато потребителят достигне максималното ниво на производителност на своя РС и се нуждае от повече, ще прибягва до обновление на хардуера.
Ще има избор на няколко софтуерни пакета – офис, гейминг и браузване, описва документът. Таксуването ще варира според пакетите и продължителността на използване. Така например, офис пакетът може да струва 1 долар на час, геймингът - $1,25, а пакетът за браузване – $0,80.