От 4 декември Windows Vista Service Pack 2 е на разположение на потребителите, които желаят да тестват възможностите му преди излизане на окончателната версия, обяви корпоративният вицепрезидент на Microsoft Майк Неш. Той посочи, че това ще става по програмата за предварителен преглед от страна на потребителите, която включва Windows Vista и Windows Server 2008 SP2. Бетата може да се изтегля от TechNet и MSDN.
Според Microsoft, SP2 не е нищо повече от един стандартен пакет, който включва всички направени до момента промени след пускането на SP1. Той определено не е толкова важен за Vista, колкото беше SP2 за Windows XP. Все пак, Vista SP2 е предназначен да разшири способностите за хардуерна поддръжка на операционната система, както и да подобри сигурността, бързодействието и безжичната функционалност. Освен това, пакетът ще подобри администрацията и поддържащата инфраструктура на Vista.

Потребителите трябва да имат предвид, че Vista SP2 Beta е предварително издание на окончателната версия, предоставено за целите на тестване и оценка, а не за инсталиране и използване в ежедневната работа. От  Microsoft поясняват, че едната от целите им е да съберат информация за инсталационния процес, дори ако инсталацията не е завършена. Компанията препоръчва този софтуер да не се инсталира на системи от първостепенна и критична важност за работата на потребителите. Експертите също така препоръчват преди инсталация на подобен софтуер да се извършва архивиране и резервиране на данните на системата.

Редмъндският гигант набляга на факта, че  Service Pack 2 Beta трябва да се инсталира само за операционни системи Windows Vista, които вече ползват  SP1. Предлагат се версии на SP2 за 32-битовия и 64- битовия варианти на Vista SP1. Освен това са разработени езикови версии за пет езика: английски, френски, немски, японски и испански.
Microsoft очаква Windows Vista SP2 да запази съвместимост с приложенията, които работят под Windows Vista и Windows Vista SP1 и са написани с помощта на публични API, каза Неш. Въпреки това, най-добрият съвет на компанията за повечето потребители е да изчакат окончателното издание, преди да инсталират сервизния пакет, допълни той.
"Към днешна дата ние възнамеряваме да пуснем Windows Vista SP2 през първата половина на 2009," обясни Неш. "Обратната информация, получена от тестовете, ще ни помогне да предоставим издание с възможно най-високо качество."
Освен всички актуализации, пуснати след излизането на Windows Vista SP1 през пролетта на тази година, Windows Vista SP2 включва отстраняването на някои грешки и решения на проблеми от програмата за подобряване на потребителската практика на Microsoft, по която потребителите доброволно изпращат на компанията доклади за грешки от техните системи.
Макар че Vista SP2 не включва никакви нови характеристики, той предлага поддръжка за нови видове хардуер. Например, Vista SP2 добавя поддръжка за 64-битовия процесор на VIA Technologies и съдържа най-новия пакет възможности Bluetooth 2.1. Бета изданието също така включва новата технология за опростяване на първоначалната конфигурация на Wi-Fi връзки Windows Connect Now.
SP2 beta предоставя поддържка за "нови стандарти, чиято важност ще нарасне през следващите месеци," каза Неш. Например, Microsoft е включила новата графична спецификация Direct X,  която подобрява надеждността на дисплея и увеличава аудио и видео качеството на съдържанието, разпространявано във формат на висока резолюция. Актуализацията също така позволява компютрите да записват данните върху Blu-Ray носители без допълнителен софтуер.
Освен това Microsoft е добавила своята технология Windows Search 4.0, която ускорява търсенето и дава по-точни резултати. Включена е и една актуализация на файловата система exFAT, поддържаща UTC времена, което осигурява точна файлова синхронизация през различни времеви зони.
На 29 октомври Microsoft започна тестване на Vista SP2 с малка група потребители от програмата за възприемане на технологии. От началото на тази седмица, абонатите на MSDN и TechNet ще имат достъп до бета версията, за да започнат своите тестове.