Символът на американската киноиндустрия Холивуд все още не усеща кризата, обхванала американската икономика и очаква рекордни приходи от близо 10 млрд. долара, отбелязва РИА „Новости".

Анализатори смятат, че нивото на приходите на производителите на касови продукции ще се запази приблизително на нивото от предишната година - 9,7 млрд. долара, смятат от телевизия "Си Ен Би Си". Това е и най-високото ниво на приходи в историята на Холивуд.

Филмът "Черният рицар" на Крис Нолън постави абсолютен рекорд по приходи от билети, спечелвайки след излизането си на екран през юни 531 млн. долара. Филмът остава лидер в продажбите на "DVD" и в целия свят от него са продадени 13,5 млн. копия, съобщи уебсайтът на "Холивуд рипотър".

Според кинокритиците за успеха на поредната версия от юначните подвизи на Батман спомогна загадъчната смърт на Хийт Леджър, превъплътил се в ролята на криминалния гений Джоукър.

Приходите от билети на "Железният човек" и "Индиана Джоунс" надхвърлиха впечатляващите 300 млн. долара. Според експертите посещението в кината остава достъпно масово зрелище за американците дори във време на икономическа криза. Цената на билет в кино в Ню Йорк е средно 12 долара.

Традиционно времената на криза за Холивуд и кинопроизводството са времена на съживяване и подем, защото хората пълнят кината, за да забравят икономическата криза и тъмнината на бъдещето.