Електроенергийната система на страната е стабилна, въпреки продължаващата газова криза. Това съобщи премиерът Сергей Станишев на съвместна пресконференция с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според Станишев в момента се осъществява 45 процента от максималното дневно потребление на газ, съпоставимо с 4-ти януари, преди спирането на доставките на газ.

Към момента общият обем газ на хранилището в Чирен е 1,3 млрд. куб. м, съобщи премиерът. Той уточни, че от тях близо 540 млн. куб. м са ефективен запас, който реално може да се използва.

„При продължаване на тази криза в по-дълъг период има възможност да се черпи и от останалите количества, но с ясно намаляващо количество”, обясни премиерът.

Станишев подчерта, че водещ приоритет остава гарантираното потребление на гражданите и обществените заведения, най-вече болниците. Посочено бе още, че след разговор на премиера с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу страната ни е получила пълна подкрепа за изграждането на газова връзка Димитровград-Комотини, свързваща ни с тръбата Турция-Гърция-Италия. „Българското общество трябва да е наясно, че този проект и при неговата реализация не може да бъде изцяло заместващ това, което ние получаваме от страна на Русия през Украйна”, каза Станишев.

От своя страна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че под наблюдение в момента са 152 фирми в страната, които по собствени разчети са декларирали загуби от 8 млн. лв.. на ден. По думите му обаче за компенсации е още рано да се говори.