Преговорите в Москва за подновяване на доставките на руски газ за Европа бяха конструктивни, но не дадоха резултати, заяви говорителят на Европейската комисия в Москва Денис Даниилидис, цитиран от Франс прес и БТА.

Той заяви това, след като участва заедно с други европейски представители в среща на върха в Кремъл по проблемите на газовите доставки, организирана под егидата на руския президент Дмитрий Медведев.

Подразнена от газовия конфликт, Европейската комисия е на мнение, че преговорите през последните дни в Берлин с руския премиер Владимир Путин, в Киев, където имаше източноевропейска среща на върха в петък и в руската столица днес са последен шанс за Русия и Украйна да докажат, че имат волята да решат газовата криза, отбелязва АФП.

Позицията на ЕС по преговорите за решаване на газовия спор между Русия и Украйна не допринася за намиране на решение, заяви говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Те (Европейският съюз) се отнасят към Москва и Киев по един и същи начин. Това е просто несправедливо и не допринася за намиране на решение", заяви Песков.

Украинският премиер Юлия Тимошенко има пълен мандат да преговаря по газовия спор с Русия, заяви източник от президентството на Украйна. "Премиерът има пълен мандат да преговаря. Иначе нямаше да участва в тези преговори. Няма различия в позициите на президента и премиера", добави източникът.

По-рано днес източник, близък до руската страна в преговорите заяви, че Тимошенко нямала необходимия мандат да преговаря и дошла в Москва "с празни ръце", припомня Ройтерс.

След международната конференция за газа руският президент Дмитрий Медведев заяви, че неговото желание е доставките на руски газ за Европа през Украйна да бъдат подновени в близките дни.

Медведев е убеден, че е необходимо да се създаде ефикасна правова основа за гарантиране на доставките на газ от производителя до потребителите, посочва ИТАР-ТАСС. Руският президент се надява, че идеите за уреждане на проблема ще бъдат разработени в нови международни документи. "Съществуващите документи, включително Енергийната харта, не ни удовлетворяват. Тази харта не се прилага и няма да се прилага в Русия", добави Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В конференцията за газовата криза в Кремъл участие взеха 11 страни и Европейския съюз. В нея се включиха президентът на Армения Серж Саркисян, премиерът на Беларус Сергей Сидорски, премиерът на Босна и Херцеговина Никола Шпирич, премиерът на Казахстан Карим Масимов, премиерът на Молдова Зинаида Гречани, премиерът на Сърбия Мирко Цветкович, вицепремиерът на Турция Незим Екрен, министърът на промишлеността и търговията на Чехия Мартин Ржиман и министърът на икономиката на Словакия Любомир Яхнатек.

Украйна бе представена от делегация, водена от премиера Юлия Тимошенко, в чийто състав бяха министърът на горивата и енергетиката Юрий Продан, шефът на Нафтогаз Украйна Олег Дубина и представителят на президента по международните въпроси на енергийната сигурност Богдан Соколовски.

Петчленната делегация на ЕС бе оглавена от европейския комисар по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс.

Изглежда чешкото председателство на ЕС като цяло е успяло да убеди отделните страни членки да не изпращат представители на форума, за да може съюзът да говори с един глас, посочва Ройтерс. Освен ЕС и ротационният председател Чехия, единственият член на ЕС на конференцията е Словакия, добавя Ройтерс.