Горещата напитка ни помага да гледаме на света през розови очила, твърдят психолози, цитирани от британския вестник "Гардиън" (The Guardian).

Според тях "чаша горещо кафе с непознат спомага за появата на благоразположение към него, докато студените напитки имат обратния ефект. Освен това от температурата на напитката зависи и колко егоистично се държат хората един към друг".

Учени от университета на щата Колорадо са провели интересен експеримент - предложили на 41 участници да се изкачат с асансьор на 4-ия етаж, държейки в ръцете си чаша горещо кафе, а след това да прочетат описание на литературен персонаж и да опишат чувствата, които той предизвиква. След това експериментът бил повторен с чаша студено кафе.

"Резултатите показват, че горещата напитка предизвиква с 11% по-топли чувства", твърдят психолозите, "температурата явно влияе и на поведението на човека" - участниците в експеримента, които са държали в ръцете си електрическа възглавница, с охота са давали предложената им напитка на човека до тях, а тези които са държали лед - най-егоистично са си я изпивали сами.