Високите нива на фосфат в газираните напитки и преработените храни ускоряват процеса на стареене и повишават риска от хронични заболявания, характерни за по-късната възраст.

Това показват резултатите от изследване, публикувано в специализираното списание на Федерацията на американските дружества по експериментална биология.

Харвардското проучване показва, че високото съдържание на фосфати може да добави много повече от аромат на газираните напитки и преработените храни.

Фосфатите се използват в производството на безалкохолни напитки, тъй като реагират с натриевия бикарбонат и подсилват и запазват по-дълго време газирания ефект.

Освен това те се използват и като консерванти и подобрители на външния вид на колбасите, преработените месни продукти, сирена и дори хлебни иделия.

Последните проучвания за свойствата на фосфатите показват още, че те засилват признаците на стареене в организма и ускоряват апоптозата на клетката (естествената клетъчна смърт).

Високите нива на този елемент в организма могат да повишат честотата и тежестта на хронични заболявания, свързани с остаряването на организма - заболявания на бъбреците, увреждания на съдовете и кожата и дори мускулна атрофия.

Учените от университета в Харвард провели лабораторни изследвания с опитни мишки. Първата група гризачи били генно променени, така че при тях да липсва специфичен ген (klotho), чието отсъствие спомага за повишаване на нивото на фосфатите в организма и достигане на токсични стойности. Тези лабораторни животни живели между 8 и 15 седмици.

При втората група опитни гризачи, липсвал и втори ген (NaPi2a). Комбинацията от двата липсващи гена значително намалявала концентрацията на фосфати в организма. Тези мишки живели 20 седмици.

Третата група животни била генетично еднаква с втората (липсвали и двата гена). Тези мишки, обаче били хранени с високофосфатна диета и животът им продължил средно около 15 седмици - колкото на мишките от първата група

Получените резултати показали, че фосфатите имат токсичен ефект върху мишките и учените предполагат, че подобен ефект може да се наблюдава и при други бозайници, в това число и при хората.

„Газираните напитки са освежаващи, а това ги прави често консумирани от милиони хора по целия свят. Високото съдържание на кофеин, захар или подсладители има доказано вреден ефект върху човешкото здраве.

Оказва се, че фосфатите в преработените храни и напитки крият големи рискове за здравето и могат да намалят продължителността на живота", обясняват учените.