"Днешната ситуация е трудна и за учителите, и за родителите, и за цялото общество, но ще намерим изход от нея".

Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на обсъждането на вота на недоверие, внесен от опозицията заради кризата в образованието.

"Няма българин, който да не помни ролята на българския учител и по време на Възраждането и в това да се възпитава младо поколение, което е конкурентноспособно.

През последните 17 години сме свидетели на липса на цялостна стратегия на образованието и много неща са се натрупали като несправедливост към учителите.

Не само ниските заплати, а и авторитета на учителите пред децата, пред родителите, мястото им в обществото. Но освен емоции трябва да има и разум и отговорност. Убеден съм, че огромното мнозинство от българските учители осъзнават своята отговорност", заяви Станишев.

Той добави, че повечето учители знаят, че е нереалистично увеличение със 100% на заплатите, както и че системата се нуждае от цялостна реформа.

"Няма да коментирам кой, защо и с какви мотиви формира стачни искания за 100% увеличение на заплатите, това е нереалистично не само заради обема пари, а защото нито едно съсловие не може да реши своите проблеми за сметка на другите", посочи премиерът.

"Категорично отхвърлям тезата, че правителството е глухо и не желае да чуе учителите, защото преговори с тях се водят по време на цялата стачка, но те трябва да са с разум.

Още преди началото на стачката българското правителство направи усилие да предложи цялостен пакет, който включва повишаване на заплатите и модернизация на българското образование, което да доведе до по-добро качество.

Миналата седмица бяхме на стъпка от решение на проблема, но до сега не мога да чуя смислен отговор на въпроса защо три часа след като се бяхме договорили, синдикатите го отхвърлиха. Това настройва обществото срещу учителите", заяви Станишев.

Той допълни, че това, което предлага правителството на учителите - от октомври т.г. до юли следващата година средната заплата да надхвърли не само средната заплата за страната, но и в публичния сектор - да стане 650 лв., никак не е малко.

Според премиера най-положителният момент в стачката е това, че учителите предизвикаха дискусията за цялостна реформа в образованието и заради това им дължим уважение и благодарност.

"Много години се поддържа статукво в образованието и се радвам, че голяма част от учителите искат реформа в сектора", каза премиерът. Той апелира към здравия разум и отговорност на синдикатите.

"Знам, че след като синдикатите толкова време говорят за стачка до край, сега е трудно да направят крачка назад. Удивен съм от изказванията на опозицията, че трябва да раздадем бюджетния излишък.

Правителството няма да го допусне, защото ако тръгнем към 100% увеличение на всички успехите на страната досега ще бъдат унищожени. Първото условие за успеха на страната е финансовата стабилност и правителството ще продължи да води политика, която да я гарантира", посочи Станишев.

Премиерът призова учителите да се върнат в клас възможно най-бързо, защото ще го направят с постигнати резултати и ще имат очи да гледат децата право в лицата.

"При искане на учителите за 650 лв. средна заплата в сектора университетските преподаватели не могат да останат настрани, защото непедагогическият персонал тогава ще получава колкото един професор", каза още премиерът.