След мрачно време винаги идва по-светъл ден. Това е кръговратът на живота. Най-голямото ми съмнение за България е може би, че вярата на много хора е разколебана, много хора са отчаяни, заяви по Дарик председателят на БСП Сергей Станишев.

Много разколебани българи има. А трябва да има вяра, че можем да направим по-добро бъдеще за страната и за всеки един българин. Следвам принципа, че само с молитва не става", добави Станишев. Той подчерта, че се е разкайвал за много неща, които е могъл да направи по-добре, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП

„Вижте в какво се превърна държавата ни, в каква полицейщина, а това се връща срещу тези, които правиха това", заяви Станишев и напомни за принципа, че който нож вади от нож умира. Лидерът на БСП изтъкна, че държавата принадлежи на хората, а не на някого, който има мандат 4 години.

„Управниците ни живяха с убеждението, че държавата им принадлежи и че всички хора трябва да ги слушат", допълни Станишев. Той коментира, че българите са изморени от омраза и че за да се развива държавата, трябва да има някаква посока и последователност. Председателят на социалистите напомни, че имахме управление, което затегна коланите на хората, а разпусна своите колани. Много вярвам, че на 12 май българите ще преодолеят страха", подчерта Станишев. Той заяви, че по време на криза най-важно е да бъдат защитени тези хора, които не могат да си помогнат сами. Държавата трябва да натовари в една лодка в тези бурни води децата на България. Страшно е, катастрофа е, че се раждат толкова малко деца и има толкова гладни деца, каза Станишев.

Лидерът на БСП е убеден, че България се нуждае от системна политика и работни места. „За 4 години 400 000 работни места бяха заличени. България не се нуждае от месии със сигурност. Защото няколко пъти вече избираме месия, който вярваме, че ще ни оправи, а той оправя свои някакви лични неща, но не за общото благо. Най-хубавата система е демокрацията и възможността властта да се контролира", заяви Станишев.

Той посочи, че най-много осъжда лицемерието, което подвежда хората, което е тежка лъжа и измама. „Най-много ще настоявам за ангажиментите за радикална икономическа промяна, за възстановяване на социалната държава и свободата на България, с това компромис няма да направя с никого, нито за коалиция, нито за нищо", категоричен е лидерът на БСП.

„Не приемам горделивостта, защото това е самозабрава. През последните години наблюдавах една власт, която от горделивост се самозабрави", каза Станишев. Той е убеден, че България не се нуждае от месия. "България се превърна в страна, където властта командва всички и не се отчита пред никой. Това трябва да се промени", смята Станишев.

На въпрос защо нашенецът не е щастлив, той отговори: "Българинът не е щастлив, защото неговият живот е сведен до ежедневното оцеляване. Когато хората са докарани до мизерия, те нямат сили да бъдат достатъчно свободни. Това е най-добрата среда за промиване на мозъци".

„Най-лесно се манипулират хората, когато се втълпява едно и също нещо от сутрин до вечер. Когато хората не са достатъчно спокойни за своето битие, не могат да мислят свободно", добави Сергей Станишев. Според него е нужна много голяма вътрешна сила, за да постигнеш щастие само с едно синапено зърно. „Как да е щастлив човек, когато детето му е гладно или когато не може да го изпрати на училище", добави Станишев.

„Винаги съм готов да отстъпя пред силата на аргументите, пред силата за стремеж за нещо добро, никога пред арогантната сила, която не е на страната на истината и доброто. На децата принадлежи бъдещето, за съжаление в България миналата година бяха родени само 60 000 деца, през 2008 година бяха родени 85 000 деца. Това е най-тежката прогноза. Ние българите сме родители до последния ден", заяви още лидерът на БСП.