Увеличаване на работната заплата с 50% и инкриминиране на съпротивата при арест са част от исканията на полицаите, които ще бъдат връчени на министъра на вътрешните работи Михаил Миков в събота, 17 януари, по време на поредния протест на служителите на МВР. Това е решено на среща между полицаи в Габрово. Определена е и контактна група, която да представлява недоволните служители пред ръководството на министерството.

Най-масовият протест на полицаи ще се състои тази събота пред сградата на МВР. Това обясни пред Дарик радио вицепрезидентът на синдикат КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, който е присъствал като консултант на срещата в Габрово.

Димитър Манолов обобщи исканията на полицаите: иницииране на промяна в Закона за МВР до един месец; незабавни промени в наказателния кодекс, предвиждащи по-тежки наказания и свеждащи до минимум възможността за освобождаване от наказателна отговорност и замяна на ефективната присъда с по-лека, условна или пробация, за извършител на нападение срещу служител на МВР; инкриминиране на съпротива при арест и неизпълнение на полицейско разпореждане; подобряване на материално-техническото и финансово-ресурсното обезпечаване на дейността на служителите в МВР в срок до 4 месеца; на министъра на вътрешните работи да бъде предоставена конкретна и оповестена публично програма за предстоящите действия в тези направления на дейност в срок до 1 месец; увеличение на работната заплата с 50% на служителите в МВР, считано от 1 януари 2009 година, в срок до 1 март 2009 година; заплащане на извънредния и нощния труд в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда и увеличаване на средствата за вещево доволствие минимум с 200%.

Това е третият пореден протест на полицаи пред МВР. До момента служителите на вътрешното министерство пушиха и пиха вода в знак на несъгласие с водената от ръководството политика.