Тази вечер в Правец в дербито на поредния кръг на НБЛ шампионите от "Лукойл Академик" разбиха "Левски" с 83-64 и се бетонираха твърдо на върха. Те си върнаха на "сините" за единствената загуба досега, която бе през есента.

Зрителите, изпълнили залата в Правец, имаха основание да очакват истински сблъсък само през първата част, когато аансът на домакините бе 9 точки, и донякъде до средата на втората, когято "сините" успяваха да намалят на няколко пъти. В края й обаче пасивът на "Лемски" достигна до 14 точки - 51-37 за "Лукойл Академик".

Изходът на мача стана ясен още след третата част, когато шампионите прибавиха към преднината си още 12 точки и тя стана 26. "Сините" бяха безпомощни и в нападение, и в защита, което продължи и през последните 10 минути на срещата, като разликата на няколко пъти премина 30 точки. В крайна сметка смазваща победа на "Лукойл Академик" с 93-64.

Най-силния си мач с екипа на "Лукойл Академик" изигра бившият играч на "сините" Веско Веселинов. Той е с най-голям коефициент на полезно действие, като стана и топреализатор с отбелязаните 21 точки, овладя и 6 борби. С точка по-малко е сърбинът Владимир Мийович, който вкара 5 тройки от седемте си опита. Отлично игра и капитанът Тодор Стойков, завършил с 12 точки и 7 борби, Тони Ейкинс има само 6, но пък подаде цели 10 завършващи паса към своите съотборници. Единствен не бе в тон със съотборниците си Христо Николов - Гларуса.

От "Левски" единствен на високо ниво бе Стефан Георгиев. Торо отбеляза 26 точки с изключителен резултат при стрелбата за 2 точки - 14-11. Маркъс Хол вкара 13 точки, той започна добре, но през второто полувреме се загуби и започна да греши и в пасовете, и в стрелбата - отбеляза само една тройка от 7 опита. Националът Славейков бе трагичен, слабо играха и Великов, Златин Георгиев и Дуейн Мортън.

В останалите мачове от предпоследния кръг на първата фаза от размененото гостуване:

Ямбол - Рилки спортист 85-84

Сливен - Черно море 67-92

ЦСКА - Спартак Плевен 76-86

Снимка: sport1.bg