За обявяване на извънредно положение заради газовата криза в България настояват от Политическа партия "Ред, законност, справедливост". При сегашната ситуация за по-малко от две седмици ще спрат работа повече от 2/3 от най-големите промишлени предприятия в България и ако правителството продължава да демонстрира безсилие при справянето с този проблем, може да се стигне до въвеждане не само на енергийна купонна система, но и на купони за продукти от първа необходимост. Това заяви лидерът на партията Яне Янев, който заедно с народния представител Димитър Абаджиев коментира газовата криза на пресконференция в Благоевград.

Ако това правителство и този президент не са в състояние да предприемат бързи и конкретни оздравителни мерки, около 30 процента от заетите в промишлеността, тотално зависима от газа, ще бъдат разпуснати в принудителен отпуск, ще излязат пред Народното събрание и тогава, ако не управляващите, то българският народ ще обяви извънредно положение, заяви Яне Янев.

По наши данни в хранилището в Чирен предварително са продадени големи количества газ. Това доказаха дори изявленията на шефа на "Булгаргаз", който вчера обяви, че имаме резерв само за седмица, подчерта Димитър Абаджиев.

Според наша информация в момента в хранилището има не повече от 500 млн. куб. м. газ, при санитарен минимум от 150 млн. куб. м. и съвместимост – 1, 2 млрд. куб. м., допълни Абаджиев. Именно затова ще настояваме ДАНС и Върховната касационна прокуратура да извършат спешна проверка за наличните количества газ в Чирен, както и да се потърси персонална отговорност на хората, които ежедневно се разпореждат с трансфера на газа, категоричен е Димитър Абаджиев.