Над 95% от всички песни, свалени от интернет през миналата година, са били пиратски, сочи нов доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).
От мрежата са свалени нелегално почти 40 милиарда песни за цялата година. Само 1,4 милиарда е броят на песните, придобити легално, твърдят от IFPI.
Независимо от високия процент на пиратство, IFPI отбелязва ръст в продажбите на цифрова музика. Пазарът се е увеличил с 25% спрямо 2007-а година, достигайки 3,7 милиарда долара.
Ръстът се дължи на ново поколение абонаментни услуги, социални сайтове и канали за слушане и сваляне на музика. Наскоро анализаторите от Gartner обявиха, че музикалното CD е мъртво и препоръчаха на търговците на музика да се насочат към различни форми на онлайн дистрибуция.
Като пример за нови подходи от IFPI посочват услугите Nokia Comes With Music и MySpace Music, както и партньорствата на музикалната индустрия с интернет доставчици като TDC в Даниая, Neuf Cegetel във Франция, TeliaSonera в Швеция и BSkyB във Великобритания.
През 2008-а на цифровата музика се падат 20% дял от продажбите на целия музикален пазар, което е ръст от 5% спрямо предходната година, твърди IFPI.
Най-популярен в интернет през 2008 година е бил албумът Lollipop на американския  рап изпълнител Лил Уейн, който е свален 9,1 милиона пъти.