Обемът на софтуерното пиратство в световен мащаб се е увеличил през 2008 година, сочи ново изследване на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA) и компанията за проучвания и анализи IDC.
На фона на финансовата криза се наблюдава нарастване на пиратската активност. 41% от всички програми, инсталирани на персонални компютри, са пиратски, твърди проучването, докато през 2007-а нивото е било 37%.
Загубите от пиратство за производители и разработчици на софтуер възлизат на 53 милиарда долара през 2008 година. Продажбите на легален софтуер са нараснали с 14% в световен мащаб, достигайки 88 милиарда долара, а пазарът на РС възлиза на 244 милиарда долара.
Сред проучените 110 страни, пиратството бележи спад в 57 държави, остава на същото равнище в 36 и само в 16 страни сочи по-високи стойности. Поради факта, че пазарът на персонални компютри е нараствал най-бързо в страните с най-висок ръст на пиратство, световният ръст на пиратството бележи покачване с 3% и е 41% за 2008 г.
Пиратството при софтуера, инсталиран върху персонални компютри у нас, остава 68% през 2008 г., съобщиха от представителството на BSA.
Загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас са се покачили със 121% до 139 милиона долара, в сравнение с 2007 г., когато са 63 милиона долара.
“Проучването на IDC доказва необходимостта от продължаване на усилията както на частния, така и на държавния сектор в България за по-нататъшно снижаване ръста на софтуерното пиратство,” заяви Велизар Соколов, юридически представител на СИБС у нас.
Сравнен с цифрите за другите държави членки на ЕС, ръстът на софтуерното пиратство у нас остава висок в резултат на комплекс причини. Сред тях са някои несъвършенства в законодателството, които не бяха отстранени през 2008 г., непоследователно правоприлагане, продължителни производства и неадекватни санкции, както и липса на ефективно управление на софтуерните активи в малките и средни предприятия и висока обществена толерантност към посегателствата срещу интелектуалната собственост, добави Соколов.
Неочаквано негативни данни отчита BSA в САЩ. През 2008 година всеки пети софтуерен продукт за РС там е бил пиратски. Именно в САЩ е отчетен най-високият ръст на пиратство за миналата година, което се дължи на икономическата криза и намалялата платежоспособност на американците.
Същевременно, САЩ продължават да са страната с най-нисък процент на пираството - 20%, но и с най-големи загуби, възлизащи на 9,1 милиарда долара.
Най-активни в използването на пиратски продукти остават домашните потребители, както и компаниите от малкия бизнес. В типичния случай само половината от компютрите в малките фирми работят с легален софтуер, показва статистиката на BSA.
В Северна Корея пък всеки 80 от 100 програми са пиратски. Но най-високо е нивото на пиратство в Грузия, Бангладеш, Армения, Азербайджан и Молдова, където над 90% от софтуера е нелегален.