Броят на заразените компютри от вирусна епидемия, пламнала в последните дни, е превишил 8,9 милиона, алармираха експерти по сигурността от F-Secure.
Първоначалните данни, изнесени миналата седмица от Касперски, сочеха, че червеят Kido е инфектирал 3,5 милиона РС само за за четири дни.
По-късно информацията беше актуализирана, като вече се твърди, че Kido е поразил близо 9 милиона компютъра под Windows.
Известен още като Conficker и Downadup, зловредният код използва критична уязвимост, която Майкрософт затвори още през октомври миналата година. Разпространението на вируса става чрез мрежово споделяне на файлове или от преносими памети, каквито са USB флашовете.
Броят на инфекциите расте неимоверно бързо, посочват от F-Secure в своя блог. Най-засегнати са сървърите в Китай, Бразилия и Русия и относително малко тези в САЩ и Европа, благодарение на регулярните ъпдейти, които извършват ИТ администраторите.
F-Secure препоръчва на администраторите да блокират входящия и изходящия трафик от порт 445. Така компютърът няма да бъда засегнат от експлойт през интернет, а ако вече е инфектиран, не биха заразил останалите компютри в мрежата чрез споделяне на файлове.
На своя сайт Лаборатория Касперски е публикувала инструкции за премахване на червея от инфектирани компютри.