Според  данни на Националния раков регистър, ракът на маточната шийка е най-често срещаното злокачествено заболяване у нас. Годишно в България се регистрират над 1000-1100 нови случаи. Общо болните с това заболяване са 13-14 хиляди души. Заболяването е напълно възможно да бъде предотвратено и целта на тазгодишната кампания е да информира жените у нас към кого могат да се обърнат и къде да се изследват с цел заболяването да бъде открито навреме.

Във връзка с борбата срещу раковите заболявания е разработена  Национална програма, която предстои да бъде представена в Министерския съвет. Предстои  провеждането и на Национална скринингова програма на раковите заболявания, финансирани от структурните фондове на ЕС, по която Министерството на здравеопазването е бенефициент.

Скринингът е в състояние да открие клетки с отклонение от нормалния строеж преди да са се превърнали в ракови. Откритите на този етап състояния обикновено са лечими. Голяма част от жените, които заболяват от рак на маточната шийка, никога не са били скринирани. Независимо от зачестяването на заболяването при млади жени, все пак по-голямата част от случаите с цервикален рак са при жени над 45-годишна възраст.

Всички жени, които са или са били сексуално активни, трябва да бъдат преглеждани поне един път в годината. По-възрастните жени считат, че те повече не се нуждаят от профилактичен преглед. Ракът на маточната шийка обаче може да се развие в продължение на десет години, така че прегледите трябва да се извършват до 65-годишна възраст.

Цитонамазките се правят от акушергинеколози и акушерки в поликлиничните акушеро-гинеко-логични кабинети, районните болници, специализи-раните клиники.

При прегледа лекарят взема клетки от маточната шийка посредством памучен тампон, шпатула или специална четчица. Клетките се нанасят във вид на намазка върху предметно стъкло и се изпращат за анализ в специализирана лаборатория.

Попитайте лекуващия ви лекар кога ще получите резултата от изследването! Уверете се, че резултатът от него е добър! Не се осланяйте на схващането “липса на новини - добри новини”! Проверете кога трябва да ви се вземе следваща намазка!

Повечето намазки са без отклонения. Само при около една от десет намазки се откриват някакви отклонения, които не се нуждаят от специално лечение. Малка част от отклоненията обаче крият известна опасност. В тези случаи пациентката трябва да бъде насочена за колпоскопско изследване. При него с помоща на оптичен апарат се прави оглед на маточната шийка и се търсят болестно променени участъци. Съществуват различни начини на лечение, като повечето от тях се прилагат в поликлинични условия. Помнете, че много по-лесно е провеждането на лечение в ранен стадий, преди развитието на ракови изменения.

До настоящия момент не е напълно изяснено как жените заболяват от цервикален рак, но мнението на специалистите е, че съществува връзка с човешкия папиломен вирус (ЧПВ), като инфек-тирането с него става по полов път. Рискът за жената да заболее от тази форма на рак нараства не само с броя на нейните партньори, но и с нарастването на броя на партньорките, които е имал нейният партньор. Развитието на цервикален рак не означава, че жената има безразборни полови контакти. Достатъчно е само един нейн партньор да е бил инфектиран с ЧВП, за да премине и в нейния организъм и да предизвика развитието на рак на маточната шийка.

Тютюнопушенето повишава неколкократно риска от развитие на цервикален рак. Заболелите са в повечето случаи страстни пушачки. Продължителната употреба на перорални таблетки за предпазване от забременяване повишава слабо риска от заболяване, докато презервативите имат предпазна роля.

Консултирайте се с вашия гинеколог при следващото посещение за вземане на цитонамазка.
Това е само една малка стъпка, но тя може да се окаже най-важната за вашето здраве.

Информацията е предоставена на botevgrad.com от Българската асоциация на жените с онкологични заболявания.