Комбинирането на четири основни мерки, свързани с начина на живот, намалява риска от развитие на хронични заболявания, водещи до преждевременна смърт, съобщи The Herald, позовавайки се на проучване проведено от Centres for Disease Control and Prevention, Атланта, Джорджия и публикувано преди дни в списание Archives Of Internal Medicine. Участие в проучването са взели 23 500 лица на възраст от 35 до 65 години. Три основни групи заболявания са били регистрирани сред тях - сърдечно-съдова недостатъчност, диабет и рак.
От изследваните лица е била изисквана информация относно навиците им за хранене, пушене, спорт, придържане към диети, ръст, тегло, социална среда и общо здравословно състояние. Учените са искали да установят до каква степен четирите специфични фактора присъстват в живота на участниците. Акцент е бил поставен върху тези, които никога не са пушили, не са страдали от затлъстяване и/или наднормено тегло, които са спортували поне четири часа седмично и са приемали здравословна храна, съставена от плодове, зеленчуци и ограничена консумация на месо. Заключението им е, че по-голяма част от хората са се придържали само към един от изброените фактори. 4% не са водили здравословен начин на живот – при тях липсват търсените фактори.

Само при 9% от лицата е съществувала описаната комбинация. За среден период от 7,8 години 3,7% от хората са развили диабет, 0,9% са били с проблеми на сърдечно-съдовата система, 0,8% са получили инсулт и 3,8% са били диагностицирани с рак.
Учените са открили, че при лицата, при които е налице комбинация от четирите фактора, свързани със здравословен начин на живот, рискът от развитие на хронично заболяване е със 78% по-нисък. Била е открита причинно-следствена връзка, според която при комбинация на четирите фактора едновременно рискът от развитие на диабет намалява с 93%, с 81% намалява рискът от заболяване на сърдечно-съдовата система, с 50% намалява вероятността от появата на инсулт и с 36% намалява рискът от развитие на ракови заболявания. Регулирането на Body Mass Index (BMI), свързан със съотношението между ръст и тегло, се приема за най-отговорния по отношение на превенцията фактор. Учените подчертават, че стойностите му не трябва да надвишават 30. Нормално той варира между 18,5 и 24,9. Следващият висок превантивен фактор е свързан с отказването от цигарите, последван от занимания, свързани с увеличаване на физическата активност и прием на здравословна храна.
Част от препоръчаните мерки може да постигнете чрез вашата висока мотивация и воля, както и с методите IQS (“I Quit Smoking”, “Аз отказах цигарите”) и EASY SLIM - Програма за естествена и трайна редукция на телесната маса.
Повече информация за тях може да получите на тел.02/989 82 10 или на www.iqsbulgaria.com; http://www.easyslimnetwork.com/.