„Българската страна все още не е готова с писмо до Брюксел, в което да се настоява за отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Трябва да сме изключително внимателни и много точни в нашия анализ, защото вече и от Европейската комисия акцентират на това, че газовата криза е приключила. Факт е обаче, че се запаза доста голяма несигурност в отношенията между Украйна и Русия, независимо от подписаното между тях споразумение” това заяви при посещението си в Русе днес министър-председателят Сергей Станишев

Именно несигурните отношения между двете доскоро спорещи страни доведоха до решението на парламента за рестартиране на реакторите, припомни Станишев. „Ние много внимателно ще формулираме нашите аргументи, защото не бива да оставяме впечатлението, че действаме напук, тъй като по договора има конкретни условия”, каза още премиерът.

Но според Станишев в момента е важно България да устои своя интерес по отношение на газовите проекти за диферсификация. „Ние представихме цял пакет проекти, които са свързани с няколко неща: цялата модернизация на българското подземно газово хранилище в Чирен. То ще изисква около 250 млн. евро, за да можем при условия на подобна криза в бъдеще, да можем почти изцяло да задоволяваме вътрешните потребности, но това изисква много пари”, каза той. По думите му нужно е още изграждане на връзката между България и Гърция – проект за около 120 млн. евро, изграждане на терминал на гръцка територия и връзването му с България като алтернативен източник на по-сериозни доставки, и на четвърто място – това са връзките между българската и румънската газова система.

„Когато очакваме солидарност и финансова подкрепа за тези мащабни проекти от страна на ЕС, трябва да сме много предпазливи по отношение на другите особено самосиндикални действия”, заяви премиерът. „Ако ще отваряме реакторите, ще го направим съобразно договора за присъединяване и в диалог с ЕК”, категоричен бе той. Според него обаче трябва много ясно да бъдат формулирани причините и аргументите за това, тъй като има много начини България да бъде санкционирана. Той изтъкна, че аргументите в момента се формулират от Министерство на икономиката и енергетиката, „защото трябва да оценим икономическите щети, които са нанесени на България от газовата криза, непредсказуемата страна и трябва да водим системен диалог и да убеждаваме”.

През последните две години за модернизацията на газопреносната система в България са инвестирани 60 млн. лева, 20 млн. от които – в хранилището в Чирен. В ОП „Регионално развитие” има средства, които са предвидени за газови връзки. „Целият пакет за по-висока диверсификация обаче изисква над 900 млн. евро, който не са планирани в националния бюджет. Затова в тази криза се обръщаме към европейските си партньори за приоретизиране на тези проекти и те да влязат в общия пакет, който е планиран от ЕС във връзка с икономическата криза”, заяви Станишев.

В понеделник премиерът ще разговаря в Будапеща с чешкия министър-председател Мирек Тополанек във връзка с проекта „Набуко”. Страната ни е участник в проекта и отдавна лобира за неговото построяване. „Газовата криза го извежда в нова светлина и с нова политическа тежест”, отбеляза Сергей Станишев. В Будапеща той ще се срещне и с премиерите на Унгария и Турция – Дюрчани и Ердоган, както и с президента на Азербайджан – Илхам Алиев. Освен „Набуко” ще бъдат обсъждани и възможностите за алтернативни доставки и количества от Азербайджан.