Майкрософт подобри работата на своята услуга за търсене в браузъра с отворен код Firefox. Софтуерният гигант пусна приложение за Live Search, което се добавя към Firefox (т.нар. add-ons).
Интергрирахме Live Search във Firefox, съобщи в своя блог Беатрис Олтин, мениджър на онлайн услугата за търсене на Майкрософт.
Когато потребителите на Firefox започнат да пишат в полето за търсене на браузъра, модулът се свързва към сайта за търсене на Майкрософт, за да предложи завършване на търсенето.
Приложението действа подобно на технологията Yahoo Inquisitor и вече е достъпно за сваляне.
Добавката използва приложния програмен интерфейс Live Search API 2.0, който е част от проекта Silk Road, уточнява Алесандро Каторчини, водещ специалист в Live Search API.
Майкрософт се конкурира на пазара за търсене с Google и Yahoo. Битката е за парите на рекламодателите. Платформите за реклама поместват текстови послания на страниците с резултати от търсене.
До неотдавна Google подкрепяше Firefox, като има голяма заслуга бразуърът на Mozilla да е толкова популярен днес. През миналата година обаче най-голямата интернет компания пусна собствен браузър Chrome, който конкурира не само Internet Explorer на Майкрософт, но и Firefox.
Скоро след дебюта, Google направи Chrome браузър по подразбиране в пакета приложения Google Pack. Дотогава с тази привилегия се ползваше Firefox.