Google Chrome стартира отлично преди два месеца. Но през октомври делът на потребителите му бързо тръгна надолу и се стабилизира чак на 0,7%. Не е трудно да се открият причините за бързия спад на интереса. От една страна, повечето хора са решили да пробват Chrome от чисто любопитство. И как иначе, когато такъв гигант като Google пуска нещо ново, в никакъв случай не трябва да се пропусне и да се види какво представлява. От друга страна, не е толкова просто човек да измени на навиците си и да превключи на нов интерфейс, колкото и удобен да е той.
Действително, разработчиците са се потрудили над интерфейса на своята рожба, както си трябва –  менюто е разположено в най-горната част на прозореца, за да остане повече място за съдържанието; опростили са максимално лентата с инструменти, като са премахнали ненужните бутони; същото се отнася и за полето за търсене, което е комбинирано с полето за адреси.
Технологията за браузване WebKit,  която е залегнала в основата на Chrome (подобно на Safari на Apple), е изключително бърза, което позволява отлична скорост на работа на уеб приложенията на Google. Резултатите от скорошно изследване, извършено от ExtremeTech, показват, че Firefox изостава от  Chrome с десет точки. За зареждане на главната страница на BBC на Chrome му трябват девет секунди, докато на IE7 и Firefox 3 за тази операция са им необходими 16 сек. От една страна, може да се каже, че разликата е незначителна, но при интензивна и продължителна работа с браузъра, именно тези секунди се натрупват в минути и дори часове.  
Макар че браузърът вече е достъпен за широк кръг потребители, не трябва да се забравя, че той още се намира на етап на бета тестване. Когато излезе от него, компанията смята да сключи договори с големи производители на персонални компютри, които да предлагат машините с предварително инсталиран браузър Chrome. Не бива да се пренебрегва важността на този подход, тъй като голяма част от собствениците на нови машини не горят от желание да започнат веднага да подменят инсталирания фабрично софтуер – било поради невъзможност да го направят сами, било поради факта, че така и така вече са платили за него. Някои могат да попитат защо досега Mozilla не е направила това с Firefox? Отговорът е очевиден – това удоволствие струва пари, а на Google те определено не липсват.
Трябва да се спомене фактът, че засега Chrome е достъпен само във версията си за Windows, макар Google от самото начало обеща, че ще бъдат пуснати версии за Mac OS X и Linux. Засега няма никаква информация това да се случи в близко бъдеще. Не е зле обаче Google да побърза да изпълни обещанието си, тъй като само би спечелила от това. Болшинството потребители на тези платформи са известни като хора, отворени за промени и готови да изпробват нещо свежо и оригинално, още по-добре, ако то се окаже и удобно за ползване.
На тази почва вече се прояви компанията CodeWeavers, известна със своите средства за виртуализация Crossover, които позволяват работата на Windows приложения на „макове” и под Linux. Фирмата с гордост обяви пускането на браузъра CrossOver Chromium (Chromium е проект с отворен код на Google) за гореспоменатите платформи. Те обаче работят във виртуална машина, което, естествено, не подобрява съвместимостта и бързодействието.
Извън възможността за предварително инсталиране на Chrome на нови компютри с операционна система Windows има и друга предпоставка за потенциален успех на браузъра на Google в бъдеще. Излизането на новата, осма версия на Internet Explorer се забави, независимо, че от Редмънд обещаха да пуснат браузъра тази година. В същото време много потребители не желаят да използват претрупания Internet Explorer 7.
Така че голямата война на браузърите тепърва предстои. Въпреки някои негативи на последния браузър на Microsoft и все по-големите парчета от пазарния дял, които конкурентите му успяват да откъснат, той си остава лидер на пазара. Въпрос на близко бъдеще е да разберем как ще се включи Google Chrome в тази битка.