Археолози, които изследвали една от най-старите катакомби в Рим, били стъписани от подредена грамада, състояща се от повече от 1000 скелети, облечени в елегантни тоги.
Страховитото откритие изплувало, докато групата от историци бавно си проправяли път през сложна мрежа от подземни погребални стаи, които се ширят с километри под Вечния град.
Те обявиха, че гробницата, която е била датирана от І век сл. Хр., е първият известен пример за "масово погребение". Археолозите не са в състояние да обяснят, защо толкова много, очевидно от висше съсловие, римляни, които иначе биха били кремирани, са погребани на едно място.
Предварителните тестове са опитали да установят, дали римляните са страдали от насилствена смърт или са били жертви на не документирана епидемия или природно бедствие.
Има множество катакомби под Вечния град, някои от които отпреди 2000 години, използвани за погребения от ранните християни, а други били използвани като тайни места за християнския култ, за да се избегне преследване.
Vatican's Pontifical Commission for Sacred Archaeology надзирава разкопаването. Техният главен наблюдател по катакомбите, Рафаела Джулиани, заяви: "Това е най- ранният пример за такова "масово погребение". Обикновено две или най- много 3 тела се поставят в дупките, вдълбани в скалите в катакомбите, но в този случай имаме няколко стаи, пълни със скелети."
Скелетите били облечени в прекрасни одежди, много от които се състояли от златна нишка и обвити в чаршафи, покрити с липа, както било обичайно в ранните християнски погребения.
Откритието било направено в катакомбата на Св. Св. Петър и Марцелин по древния път Виа Лабикана (Via Labicana) в югоизточната част на Рим. Джулиани обяви още, че няма очевиден знак за насилие като причина. "Опитваме се да установим, дали скелетите са заровени там в следствие на някоя епидемия или природно бедствие. Възможно е също да са били преследвани и убити от римляните и съответно заровени от братята си християни- всъщност не знаем".