Стотици жители на Ботевград се събраха на голямата поляна в Зелин, за да празнуват заедно Трифон Зарезан. И тази година бе изпълнена традицията по коронясването на Царица на лозята и Цар на виното.

Парата от обредния хляб се падна на 16-годишната ботевградчанка Мартина Маринова. Тя е десетокласничка в ГПЧЕ “Алеко Константинов” – Правец. Миналогодишната Царица на лозята Цветомира Крилатска предаде короната на председателя на дружество “Орханиец” Незабравка Димова, която от своя страна короняса новата царица. Мартина Маринова отправи пожелание към хората за здраве, късмет и берекет през тази година.

Комисия по дегустация, която включваше Иван Божилов - председател и членове Васил Йошовски – шеф на противопожарната служба, Петко Колев – завеждащ спорта в общинската администрация, и Васко Велев – служител в общината, имаше за задача да избере Цар на виното. Трима бяха кандидатите за титлата. Те представиха на комисията да опита от вината им, които сами са произвели. На първо място бе класирано виното на Цветан Вушовски – домакин в общината. Комисията по дегустация бе единодушна, че неговото вино покрива критериите за цвят, вкус и аромат. Нейният председател Иван Божилов короняса Цветан Вушовски за Цар на виното.

Поздравление към всички присъстващи отправи и кметът на общината Георги Георгиев. Той пожела на хората весел празник и добро настроение. 
   
В момента веселието на поляната в Зелин е в разгара си. Там се вият кръшни хора от танцьорите на ансамбъл “Чинари”, а песните на Румяна Попова огласят местността.
 
Очаквайте снимки от празника!