Случаят „Борилски” доказва, че има трудности във функционирането на българските правосъдие и държава, каза в интервю за „Пропаганда” френският посланик Етиен дьо Понсен и потвърди констатацията на зам.-председателя на Европейската комисия Жак Баро, че българската правосъдна система е неработеща. В края на седмицата посланик дьо Понсен реагира с възмущение на решението на Великотърновския апелативен съд, с който се оправдават извършителите на убийството на българския студент в Сорбоната Мартин Борилски в Париж през 2000 година, когато тялото му бе открито от френски пожарникари в квартирата му на улица “Льо Курб”. Трупът е бил завързан с пуловер, а черепът - счупен с гира. По тялото е имало 93 прободни рани.

„Френската полиция е представила точни доказателства на своите колеги и фактът, че няма осъдителна присъда, няма затвор и това става в изключително дълъг период от време, говори за трудности във функционирането на българската правосъдна система и държава”, поясни дьо Понсен.

На какво се дължат тези трудности?

Може да са проблеми в законодателството, процесуалния кодекс, той да е много благоприятен за подсъдимите. Може да има проблеми с корупцията, свързани със страх, която би могла да обясни в някои случаи забавянето, а и самите странни съдебни решения, които се прилагат. Знаете, че Европейският съюз чака примери на конкретни присъди над престъпници, над корумпирани личности, които да бъдат арестувани, съдени и осъдени. В момента няма конкретни случаи, които да покажат напредък в това отношение.