Майкрософт ще предложи шест версии на своята следваща операционна система Windows 7, макар и компанията да е критикувана за многото опции на Vista.
Две основни версии на Windows 7 - Home Premium и Professional – ще бъдат насочени съответно към потребителския сектор и бизнеса. Майкрософт очаква тези издания да генерират 80% от продажбите на Windows 7, съобщи британският IT Pro.
Ще бъде достъпна и Enterprise версия на системата, с по-развити възможности за защита на данните и съвместимост. Корпоративното издание на Windows 7 няма да се разпространява по ОЕМ каналите и в магазинната мрежа.
Версията Home Basic ще бъде насочена към развиващите се пазари. Изданието Starter пък ще се инсталира предварително от ОЕМ партньорите на нови компютри.
И накрая, Ultimate ще съдържа всички възможности, налични в останалите издания на Windows 7. Версията е насочена към РС ентусиасти и потребители, които искат характеристики за сигурност като BitLocker от изданието Enterprise.
За разлика от Vista, версиите от по-висок клас на Windows 7 ще съдържат всички характеристики, налични в по-ниските версии. По този начин потребителите няма да губят функционалност, когато правят ъпгрейд към по-висока версия.
Бета версия на Windows 7 е достъпна за сваляне и тестване до 10 февруари от сайта на Майкрософт.