Домакините постигнаха убедителна победа в първия квалификационен мач от турнира за Купата на България "Леденика", като смачкаха гостуващия тим на "Ямбол" с 87-78. Това бе минималното, с което се отърваха момчетата от града на Тунджа. Защото в четвъртата част преднината на "Балкан" на два пъти достигна до 30 точки - 86-56 в 33-та и 90-60 в 35-та мин. Няколко грешки на играчите в зелено-бяло позволиха на гостите да смъкнат пасива си до 23.

А 22 секунди преди края в ролята на техен реаниматор влезе реферът Владимир Цеков. Той измисли нарушение на Мартин Хорозов, като след последвалата от играча реакция наказа него и "Балкан" с техническо нарушение и до края с топката играха само гостите. Говедаров отбеляза секунди преди края и запази надеждите на своя тим за краен успех, след като минути преди това всички в сино-жълто бяха отписали реванша.

Невероятен мач изигра за първи път с екипа на "Балкан" Данчо Бозов. Той вкара цели 41 точки, от които 25 през първото полувреме. И то със страхотен процент стрелба за 2 точки  - 12-9 и от наказателната линия 19-17, който развали едва в последната част с няколко пропуска.

Дошлият през лятото от "Ямбол" Мартин Хорозов също направи отличен мач, като стана втори по резултатност с 18 точки със 100 процента от наказателната линия - 10 от 10 и овладени 8 борби. Доста горилка обаче ще изпитва от това, което се случи в последните секунди.

Силен дебют за "Балкан" направи и бившият колежанин Никола Трайков. Той отбеляза 16 точки и овладя 6 борби. От доста време насам ден нямаше лидерът на домакините Атанас Радев. на него бе обърнато специално внимание и той завърши със скромните за него 9 точки, като напусна и за 5 фаула, но сграбчи 11 отскочили топки. Мартин Маринов също бе на ниво с 3 тройки и общо 11 точки.

Мартин Дурчев разпиля от тройки защитниците на домакините - вкара цели 6 и стана топреализатор с 20 точки. Силен бе и бившият играч на "Балкан" Павел Маринов, завършил с 15.

Високите в тима на гостите Сандърс и Скуматов бързо увиснаха с по 4 лични нарушения. Но "балканци"  не  се възползват от това благоприятно положение  да увеличат аванса си над 30 точки и на практика да обезсмислят реванша в неделя.