130-та годишнина от Учредителното събрание ще бъде тържествено отбелязана днес и утре във Велико Търново.

Организатори на честването са Народното събрание, Софийският университет "Св.Климент Охридски" и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий". Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Началото на тържествените прояви ще бъде дадено в 15.00 ч. днес в една от най-представителните сгради във Велико Търново, дело на първомайстора на българската архитектура - Колю Фичето, в която се е състояло Учредителното събрание.

С приветствия към гостите ще се обърнат председателят на Народното събрание Георги Пирински, кметът на Велико Търново Румен Рашев и ректорът на ВТУ "Св.св.Кирил и Методий" -проф. Пламен Легкоступ.

Обръщение ще направи омбудсманът Гиньо Ганев. Проф. Дойно Дойнов ще представи кратко есе - исторически и съвременен поглед към паметната дата. След това актьори и ученици от Велико Търново ще пресъздадат моменти от работата на Учредителното събрание, сред които откриването на заседанието, моменти от дебатите и приемането на Търновската конституция.

Те ще се превъплатят в образите на Княз Дондуков-Корсаков, Антим Първи, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков, Тодор Икономов, Марко Балабанов, Начевич и други депутати. Участниците в откриването на честванията ще посетят църквата "Св. Николай", в която през 1879 г. депутатите от Учредителното събрание се събират на четири предварителни заседания.

Гостите ще посрещне Великотърновският митрополит Григорий. Проявите ще продължат с поднасяне на венци на паметника "Майка България". Във възрожденското читалище "Надежда", където са се състояли 3-то, 4-то и 5-то Велики народни събрания, ще бъде открита музейна експозиция, представяща автентични свидетелства от епохата.

Тържественото отбелязване на годишнината ще продължи и утре, когато в читалище "Надежда" във Велико Търново ще се състои научна конференция "Учредителното събрание и българските конституции", организирана от парламента, СУ "Св. Климент Охридски" и ВТУ университет "Св.св.Кирил и Методий". Темата на първия панел на форума е "Учредителното събрание през 1879 г. - корени и реализация на българския парламентаризъм". Основни докладчици са проф.Андрей Пантев и доц. Петко Петков. Изказвания ще направят доц. Валери Колев, доц. Милко Палангурски, проф. Христо Глушков и ст.н.с. Йорданка Гешева.

Вторият панел е на тема "Българската конституционна традиция в светлината на европейския опит". По нея докладчици са доц. Георги Близнашки и доц. Веселин Методиев. Изказвания ще направят проф. Емилия Друмева, доц. Янаки Стоилов, доц. Лъчезар Стоянов, проф. Мария Манолова.