You are what you eat (Ти си това, което ядеш) често обичат да казват американците. А това в крайна сметка означава, че трябва да ядете онова, което ще ви направи по-красиви, съветва доктор Лиса Драйер (Lisa Drayer ) в книгата си The Beauty Diet ("Диета за красота").

Ето и списък на 10-те храни, за които авторката твърди, че ще ви дарят с повече красота, и причините, посочени от нея за този ефект:

1. Стриди
Те са богати на цинк, който е необходим на кожата за нейното възстановяване и за производството на колаген, а също така на калций, който е важен за здравето на костите и за красотата на зъбите и косата.

2. Сьомга
Съдържа голямо количество омега-3 ненаситени мастни киселини, които правят кожата по-еластична, и астакстантин - антиоксидант над100 пъти по-силен отколкото витамин Е.

3. Киви
Този плод е богат на витамин С, който е необходим за производството на колаген и за поддържането на здравата кожа. Високите дози витамин С, спомагат и за намаляването на бръчките.

4. Боровинки
Те са прекрасен антиоксидант, съдържат витамин С и антоцианини, които укрепват здравината на кожата и кръвоносните съдове.

5. Сладки картофи
Т.нар. патати съдържат белтъчини, сложни въглехидрати и витамини - например бета каротин, който предпазва кожата от бръчки.

6. Обезмаслено мляко
Необходимо е за здравето на косата, зъбите и костите. Богат е на протеини, витамини, калций и полезни бактерии.

7. Домати
Прекрасен източник на ликопен, който от своя страна е много добър антиоксидант.

8. Спанак
Съдържа алфа-липоева киселина, лутеин и зеаксантин. Алфа-липоевата киселина помага за забавяне на стареенето, а лутеинът и зеаксантинът са полезни за зрението.

9. Черен шоколад
Богат е на антиоксиданти, помага за защитата на кожата от вредните слънчевилъчи.

10. Орехи
Съдържат много омега-3 ненаситени мастни киселини.