Американски учени установиха, че страстната целувка освобождава сложна химическа вълна в мозъка, която предизвиква възбуда, щастие и отпускане, съобщи в. "Сънди таймс".

Възможно е това освобождаване на хормони да се предизвиква пряко от обмен на сексуално стимулиращи феромони в слюнката.

Уенди Хил, професор по психология от колежа "Лафайет" в Пенсилвания потърси отговор на въпроса защо обикновеното допиране на устни предизвиква такъв силен емоционален отзвук.

Тя изследва въздействието на целувката върху нивата на на хормоните окситоцин и кортизол при 15 смесени двойки преди и след като се хванат за ръка и преди и след като се целунат.

Окситоцинът участва в създаването на социални връзки, затова учените очакваха нивата му да се повишат, а на кортизола, известен като хормон на стреса, да паднат.

Резултатите показват, че кортизолът настина спада при двата пола. Нивата на окситоцина обаче се повишават при мъжете, а при жените намаляват.

Как целувката предизвиква такива хормонални промени, остава загадка.

Несъмнено има и психологически фактори, но някои учени предполагат, че реакцията се дължи на съдържащите се в слюнката феромони.

Тяхната роля при животните е несъмнена, но при хората не е сигурна, защото нямаме необходимите за улавянето им органи. Някои специалисти обаче са убедени, ,че и хората ги улавят с носа си. БТА