Много трудно управляващата коалиция може да се справи в рамките на един или два часа по темата с изборите за национален и Европейски парламент. Чуха се различните позиции на трите политически сили, но решение не се взе, защото разговорът трябва да продължи и след консултации отново с експерти. Най-късно до февруари трябва да се намери решение. Това каза в предаването “Седмицата” на Дарик Марина Дикова, зам.-председател на НДСВ.

Преди БСП да формира позицията си кога и как да бъдат проведени изборите, трябва да се проведат консултации и с коалиционните ни партньори, каза Румен Овчаров, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС в отделен разговор в „Седмицата” на Дарик. „Ясни са аргументите и в двете посоки. В рамките на десетина дни ще се проведат допълнителни консултации, след които ще стане ясна позицията на БСП по въпроса. Най-вероятно ще се върви към два отделни избора”, каза той и уточни, че не става въпрос за незачитане на искането на НДСВ, а за доста сериозни, чисто юридически въпроси.

„Снощи стартира дискусията и до края на месеца ще има едно окончателно избистряне на позицията”, беше позицията, която изрази Юнал Лютфи, заместник-председател на ДПС. „Аргументите на БСП и ДПС за разделяне на изборите произтичаше основно от обстоятелството, че това са два избора за два различни органа – за Европейски и национален парламент. Два различни закона определят правилата за провеждането на тези избори и като сложим на всичко това и мажоритарния елемент, който се предлага от БСП, мисля, че някак си ще се смесят нещата и ще стане трудно”, отбеляза той.

В заключение по темата Лютфи заяви, че трябва да се подходи коалиционно към този въпрос, независимо че изборите са една надпревара и всеки компонент на коалицията ще се бори на достойно представяне.