По иницатива на дружество “Орханиец” в черквата “Успение на Пресвета Богородица” бе отслужена панихида по повод 136-години от гибелта на Васил Левски, които се навършват на 19 февруари. Църквната служба проведе отец Алекси.
Десетки представители на старите орханийски родове дойдоха на панихидата, за да се помолят за душата на Дякона и неговите сподвижници от Орхание.
Председателят на организацията Незабравка Димова произнесе слово, в което припомни святото дело на Васил Левски, което е свързано и с нашия край. Ето и част от него:

Апостолът на свободата посещава за пръв път Орханийско през 1868 год, придружен от Матей Миткалото, който го запознава с Гаврил Брънчов. Две години по-късно Левски отново идва в нашия край. Този път той е придружаван от тетевенския търговец Станчо Хаджииванов. Двамата отсядат в хана на Стоян Брънчов. В тяхна чест се организира вечеринка, на която Левски си избира сподвижници. Още същата вечер няколко смели мъже се заклеват пред кръстосаните над Евангелието кръст и кама, че ще служат на святото дело – освобождението на страната от османско робство. В Орханийско е основан първия честен революционен комитет, който е наречен на името на местния зевзек Алес Джутов, а градът получава конспиративното име Сурсувул. За председател на комитета е избран Васил Петров, за негов заместник е определен Гаврил Брънчов, а за касиер - Петко Николов. Сред членовете на комитета са още: Божко Божилов, Велчо Шунтов, Петър Бояджията, Христо Гашевски, Ташо Шунтов, Васил Драганчовски, Васил Николов, Васил Бошаранов, Христо Колев, Мито Петков, Стоян Цагарски и Коцо Пенчев. По–късно 10 от тях са заточени в Диарбекир и никога не се завръщат оттам.

“136 години жителите на нашия град се прекланят пред делото и подвига на Апостола и неговите сподвижници” – каза още в словото си Незабравка Димова.