Печалбата на най-големия софтуерен производител в света - Microsoft Corp. се е повишила с 23% през изминалото тримесечие до ниво от 4.29 млрд. долара, или 45 цента на акция, в сравнение с 3.48 млрд. долара, или 35 цента на акция година по-рано.

За добрия резултат са съдействали силните продажби на новата видео игра Halo3, както и на традиционните за компанията софтуерни продукти Windows и Office.

Резултатите на компанията превишиха средните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 39 цента, като изпратиха акциите нагоре с 11% по време на извънборсовата им търговия, до ниво от 35.66 долара за брой.

Приходите на компанията са се повишили с 27%, до 13.76 млрд. долара, в сравнение с 10.81 млрд. долара година по-рано, превишавайки средните очаквания на анализаторите с близо 1 млрд. долара.

Инвеститори и анализатори приветстваха резултатите на компанията, като много специалисти изразиха мнение, че тя отново ще може да се възприема от пазара като бързо растяща, а не като такава с традиционен бизнес.

От излизането на новата операционна система на компанията - Vista, от началото на годината са продадени общо 88 млн. копия, като само от края на юли броят им е възлязъл на 29 млн.

Продажбите на звеното, занимаващо се с разпространението на офис-приложенията на компанията, са се повишили с 20%, до 4.11 млрд. долара.

Положителен ефект за добрите резултати на компанията са оказали и стабилните в световен мащаб продажби на компютри.

За цялата година от ръководството на Microsoft заявиха, че очакват печалба в диапазона между 1.78 и 1.81 долара на акция, както и приходи в размер между 58.8 и 59.7 млрд. долара. По-ранните очаквания на компанията бяха за печалба между 1.69 и 1.73 долара на акция.