Британската “Агенция за околна среда” обяви първия арест на човек, който се е опитал да изнесе нелегално е-боклук от страната към развиващия се свят. 46-годишният мъж от Западен Съсекс е пуснат под гаранция до 5 май, съобщи vnunet.
Арестът е първият, извършен от новосъздаденото криминално подeление на агенцията.
Има още много да се направи за спиране на потока от е-отпадъци, коментира Луиз Ричардс, директор на организацията Computer Aid International, която промотира повторното използване на остаряло ИТ оборудване в развиващите се страни.
“Можем само да се надяваме, че февруарският арест е първият от много”, казва Ричардс.
По данни на агенцията, в последните шест месеца са били пресечени опити за изнасяне на 33 карго контейнери с е-боклуци от Великобритания към страни от третия свят.
Макар и това да е добър старт, трябва да се знае, че най-малко 23 000 тона компютри напускат нелегално страната всяка година, посочват от агенцията.
Е-боклукът е във фокуса на медиите напоследък. Проучвания на Индипендънт, Скай Нюз и организацията Грийнпийс разкриха мащаба на нелегалното изнасяне на стари компютри от Великобритания към Африка, което нарушава директива на ЕС за отпадъците от електрическо и електронно оборудване.