Много вещества в различните хранителни продукти "притъпяват" острия ум. Според диетолозите, главната причина за атеросклерозата е "лошият" (LDL) холестерол, който нарушава храненето на мозъка. Той се съдържа например в яйцата, сланината, сметаната, мазното месо. В природата съществува и "добър" (HDL) холестерол. Богати на него са доматите, портокаловият сок, зехтиновото и соевото масло.
За съхраняване на добрата памет трябва да се въздържаме също от употребата на сол и захар - солта може да предизвика инсулт, а захарта - инфаркт.

Витаминните комплекси, способстващи за доброто мозъчното кръвообращение, днес се продават свободно във всяка аптека. След тяхното приемане клетките на сивото вещество получават повече кислород, активизира се обмяната на веществата, нервните импулси преминават по-бързо, а това означава, че се увеличава "скоростта на мисълта". Поливитамините предотвратяват или поне забавят също така развитието на атеросклероза и помагат за усвояването на глюкозата.

Особено полезни за повишаване на работоспособността и мозъчната дейност са:
- цинкът, който подобрява паметта и способства за концентрацията на вниманието. Съдържа се в морската риба, хляба и пуешкото месо.
- борът, който подобрява активността на главния мозък. Съдържа се в ябълките, броколито, гроздето, крушите.
- калцият, който отговаря за функционирането на нервната система. Съдържа се в млечните продукти и портокалите.
- желязото, което способства за концентрацията на вниманието. Съдържа се в месото, сушените плодове, фасула и зеленчуците с темно зелен цвят.
- витамините В1, В2, В3, които отговарят за паметта и помагат за преодоляване на умората. Съдържат се в пшеничните кълнове, ядките, обезмасленото мляко и месото.
-витамин F, който помага в борбата с депресията. Съдържа се в зелето и спанака.
- йодът, който отговаря за работата на ендокринната система и за производството на кръв. Съдържа се в мидите, скаридите, йодираната сол.
- антиоксидантите (най-често споменаваните са витамините А, С и Е, но далеч не са само те), които неутрализират действието на свободните радикали – главната причина за онкологичните заболявания. Съдържат се в боровинките, цвеклото, мазната риба и спанака.