Вижте мобилна версия на Botevgrad.COM

Не пропускайте тези храни през лятото

Не пропускайте тези храни през лятото

През лятото има най-голямо изобилие от плодове и зеленчуци, така че трябва да се възползвате максимално. Сурови или приготвени хапвайте по-много от тези продукти и резултатите няма да закъснеят. В тях няма излишни калории, но има фибри, минерали и витамини. Ето кои са най-полезните летни храни, с които ще слабеете здравословно:


 


Ягоди


 


Освен че са вкусни, те са идеалната лятна закуска - засищаща, с малко калории и пълна с полезни хранителни вещества от омега-3 мастни киселини до борещите се с рака полифеноли. Само половин купичка ягоди ни осигурява над 70% от дневната доза витамин С плюс фибри и внушителен брой антиоксиданти.


 


Череши


 


Сладките и сочни череши съдържат само 87 калории на купичка - и ако ги похапваме три пъти седмично на мястото на тежките десерти, можем да отслабнем с 2-3 кг. това лято. Черешите са пълни с антиоксиданти, които помагат за унищожаването на раковите клетки и понижаване на производството на вредния холестерол.


 


Сливи


 


Независимо дали ги ядем цели, сушени или пюрирани в сосове, сливите са с ниско съдържание на калории и са добър източник на диетични фибри и витамин С. Сушените сливи са перфектната закуска за из път, когато нямаме възможност да седнем и да хапнем здравословно, а стават и за сладък и богат на вкус десерт, когато се сварят на компот. Освен това помагат да потискането на апетита и подобряват перисталтиката.


 


Домати 


 


Червените плодове съдържат 94,5 % вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, 0.7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли. В кухняте сме свикнали да ги святаме за зеленчуци, тъй като се комбинират във всякакви салати и сосове. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза. Въпреки това са ниско калорични- в 100 грама има средно 15-20 ккал. В дългия списък на микроелементите и минералите, съдържащи се в доматите са калият, магнезият, желязото, цинкът, флуорът, фосфорът, калцият, магнезият, натрият, и др. 


 


Тиквички


 


Летните тиквички са източник на важни витамини и минерали, включително магнезий, калий и мед, на цената на едва 80 калории за половин купичка. Те са идеалната гарнитура, а служат и за приготвянето на предястия и леки летни супи.


 


Магданоз


 


Тази често пренебрегвана билка притежава голям потенциал ако искаме да отслабнем. В купичка магданоз се съдържат 984 мг витамин К, който ни предпазва от задържане на течности и подуване, а това допринася за свалянето на над килограм от излишната вода, задържана в тялото. Магданозът е чудесен за поръсване и украсяване на салати, може да се добавя в сосове, омлети, ориз и картофени ястия, супи, бургери и други основни ястия за балансиране и освежаване на натуралния им вкус.


Смокини


 


Това е суперплод, защото смокините са пълни с фибри, калий, фолиева киселина и витамини, благоприятстващи за здравето на сърцето. И всичко това в изумително сладкия нискокалоричен летен плод, който има способността да утолява и глад и жажда.


 


Къпини


 


Тъмните плодове са с отслабващ ефект, защото съдържат само 62 калории на купичка, пълни са с много фибри, имат ниско съдържание на захар, не съдържат никакви мазнини и ни радват с освежаващия си вкус! Още по-хубавото е, че са чудесен източник на манган - труден за набавяне минирал, който помага на мускулните клетки да поглъщат и изгарят мазнините. Ако ядем по 1 купичка на ден, къпините ще ни помогнат да свалим над 5 кг за година, съветва zdrave.bg.


Диня и Пъпеш


 


Задължителни за лятото! Ако търсим подходяща закуска, която да ни помогне да отслабнем, динята е решението - малко калории в голямо количество. Освен това динята помага да запазим красотата си заради веществото ликопен. Пъпешът пък е един от най-засищащите плодове- само половин чиния ще ни помогне да останем сити за дълго. Освен това плодът е пълен с витамин А .


 


Боровинки


Боровинките подобряват кръвообращението и ограничават щетите, причинени от свободните радикали, на клетките и тъканите. Освен това са с изключително ниско съдържание на калории. Можем да ги сложим в овесените ядки, да ги добавим към пълнозърнестите си мъфини или да гарнираме с тях ястията си - или дори да ги пюрираме и сервираме като десерт в малки купички. А ако решим да си ги наберем от планината, ето още един повод за движение и по-добра фигура и здраве.



Зелен фасул


Ако добавим само половин купичка зелен фасул към вечерното си ястие, ще се почувстваме сити почти два пъти по-бързо - и няма да огладнеем отново повече от 3 часа, твърдят изследователи. Заслугите за контрола над апетита са изцяло за омега-3 мастните киселини, магнезия и фибрите в зеления фасул.



 


 


Етикети към тази новина:
храна здраве



Източник: lifestyle.bg
Посещения: 2585
Дата: 06.07.2017, 11:25

Коментари от регистрирани и анонимни потребители. Скрий анонимните коментари

Guest, преди 7 години
(+1) 1 0
Avatar
Rolex did not reach which till a little later on. The actual hr guns about the unique http://www.replicawatcheshop2013.co.uk/ replica watches continue these days, however Rolex attempted numerous variations right after the actual http://www.warham.org.uk/whois.html rolex replica uk was launched. An additional fascinating style function may be the gold-toned fingers as well as hr guns, that persisted upon numerous http://www.oakleafgardenmachinery.co.uk/superreplica.html replica watches sale versions with the 1950s. Considering the fact that the actual Rolex Submariner is actually this iconic as well as well-liked view these days, it's fascinating to http://www.replicawatches0.org.uk/ swiss replica watches exactly how everything began. The entire background from the http://www.watchesreplica2m.com/ rolex replica sale the reason why Rolex created this, that they promoted this, and also the numerous variations which adopted may be the topic for many publications. Therefore we will finish this short article with this, as well as if you discover one of these simple http://www.watchesshopsuk.co.uk/ replica watches sale.
Изразете вашето мнение:
Моля, спазвайте добрия тон и не използвайте нецензурни и обидни изрази!
* Съгласно българското законодателство, botevgrad.com е длъжен да съхранява, и да предоставя на компетентните органи, при поискване, данни за публикации и коментари, поместени на страниците на сайта!
Персонализирайте профила си
Много щастлив Усмивка Тъжен Изненадан Шокиран Объркан Кул Смее се Бесен Плези се Отегчен Реве или много тъжен Лош или много луд Палав Чуди се Намига Удивителна Въпрос Идея Стрелка Botevgrad.com videos.botevgrad.com