България няма намерение да увеличава броя на военнослужещите в Афганистан. По-скоро се работи по обединяване на медицинските екипи във военна болница, които са пръснати в няколко различни града. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик министърът на отбраната Николай Цонев. Ние сме на четвърто място от страните в НАТО, които на процент от населението имат участие в размирния район, и отзивите за нашите войници са изключително добри, уточни Цонев.

По думите му към момента Българската армия (БА) е разположила около 3000 военни в Афганистан. Цонев припомни още, че  военната обстановка сега е особена, предвид наближаващите избори, насрочени за 20 август, и силите на НАТО са насочени главно към подготовката на това събитие.

В студиото на „Седмицата” министърът на отбраната отбеляза още, че отлива от БА е спрял. Той подчерта, че вече по десет човека се борят за едно място при постъпване за професионален войник, а свободните места, е около 2-3 процента, което е един много добър показател. БА днес се състои от 32 000 души и това е таванът, до който ще стигне, заяви Цонев.

Военният министър подчерта, че с приемане на Закона за отбраната в НС ще приключи и реформата в армията. Той допълни, че българските войници трябва да бъдат спокойни и уверени за работата си. Цонев напомни, че от първи януари е увеличена с 20 процента заплатата на кадровия войник и тя вече е  546 лева. Като пример, министър Цонев посочи че български генерал  взима около 1800 лева приблизително, но това възнаграждение зависи и от длъжността, която заема.

Около 600 апартамента на година трябват, за да се изпълни решението за продажба на жилище след края на службата и около 6000 апартамента за решаване на битовите проблеми на военнослужещите въобще. Според министър Цонев, така ще се реши проблема с жилищата на войниците, като се има предвид че в момента оборотните апартаменти са едва 1500.

Преговорите за покупката на френските корвети са в застой, нямаме средства и за купуване на многоцелеви изтребител, подчерта още министърът на отбраната Николай Цонев, коментирайки и въпроса как кризата се отразява на възможността на армията да обновява своето въоръжение.

Интервюто с министър Николай Цонев чуйте в прикачения звуков файл.