Джипита и специалисти от цялата страна сигнализират, че направленията, които им отпуска Националната здравноосигурителна каса от началото на годината са по-малко в сравнение със същия период за миналата година. Това съобщи за Дарик председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването доктор Стойчо Кацаров. По думите му лекарите се оплакали и че сумите за медико-диагностични изследвания са по-малко, въпреки увеличения бюджет на касата.

В сравнение с миналата година, за 2009 г. средствата, предвидени за специализирана извънболнична помощ, са увеличени с 13 процента, а при медико-диагностичните дейности – с 9 процента. Въпреки това лекарите алармират, че получават по-малко направления, обясни доктор Стойчо Кацаров:

Изчисленията, които направихме, са, че направленията трябва да с 10-15 процента повече.

Какво съветвате лекарите?

Когато има нужда да се издава направление, да го издават.

Те рискуват Здравната каса да ги санкционира?

Съдилищата масово отменят тези санкции.

Имате отменени такива?

О, много и не само ние. Това е практика на съдилищата.

Същевременно националното сдружение на общопрактикуващите лекари и Здравната каса подписаха съвместни указания за новите правила на джипитата, според които личните лекари имат право да назначават повече прегледи. От ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) обаче обясниха, че не е законно да се подписват подобни указания без тяхното участие.