Българите нямат доверие помежду си, не вярват в институциите и в брака, разочаровани са от действията на демокрацията в страната, но все пак смятат, че тя е по-добра от всяка друга форма на управление.

Това показват резултатите от четвъртата вълна на европейското изследване на ценностите, което се извършва в Европейския съюз.

Данни от изследването бяха представени на конференция на тема "България и европейските ценности", организирана от Българската социологическа асоциация в София, предаде БНР.

Проучването е показало, че българинът има копнеж към европейското гражданство, но му липсва европейска идентичност, каза доцент Петя Кабакчиева.

През 2008 г. над 80% от българите смятат, че с повечето хора следва да се внимава и процентът на тези, които са склонни да се доверяват на другите спада под 20, посочи проф. Пепка Бояджиева.

Тя поясни, че данните показват очевидна криза в междуличностното доверие в българското общество.

Голямо е и недоверието на хората към социалните институции.

Негативната класация е оглавена от политическите партии, парламентът и правителството.

Сред изводите, които направи Бояджиева е, че такъв голям процент на липса на доверие в социалните институции затруднява реалното функциониране и на обществото като цяло.

По думите й в нашето общество има процеси, които можем да определим като кризисни. Въпреки това 70% считат, че демокрацията е по-добра от всяка друга форма на управление, поясни доц. Петя Кабакчиева.

Българинът иска да е гражданин на Европейския съюз, защото има уважение към институциите на ЕС, все още е еврооптимист и като цяло подкрепя разширяването на ЕС и не се страхува от членството в съюза, показват данните, цитирани от Кабакчиева.

В България нараства броят на хората, които смятат, че бракът е отживяла институция, посочи д-р Алексей Пампоров.

Броят на сключените бракове е намалял, увеличил се е броят на разводите, а повече от 50 процента от децата, родени през 2006 и 2007 г. са от извънбрачни отношения между родителите им, каза Пампоров.

Нашето общество изглежда изключително толерантно към съжителствата без брак и към децата, родени от такива двойки, обобщи изводите от изследването Пампоров.