Първият в света нула-ватов РС показа компанията Fujitsu Siemes Computers на започналото днес изложение CeBIT в Хановер, Германия.
Компютърът не консумира никаква енергия, когато е в режим на хибернация или изключен, но остава достъпен за администриране. По този начин се пестят енергия и пари в офисите, като същевременно се намалява негативното влияние на технологиите върху околната среда.
“Зелената” функция ще бъде налична в моделите Esprimo E7935 0-Watt и Esprimo P7935 0-Watt, които ще излязат на пазара през лятото на настоящата година.
Цялата линия бизнес РС на Fujitsu Siemens Computers вече отговаря на изискването на Европейския съюз за консумация под 0,5 вата в стендбай режим, което ще влезе в сила от 5 януари, 2013 година.
В допълнение, нула-ватовите РС на компанията използват захранвания, които са с 89% по-ефективни и отговарят на спецификациите на Energy Star 5.0, влизащи в сила от 1 юли тази година. Освен това дънната платка на 0-Watt PC не съдържа халоген. И не на последно място, компютърът използва нови енергийно-ефективни процесори и чипсети на Intel.
Според проучване на Gartner, компания с 2500 РС-та може да спести 40 000 долара годишно, като активира функцията за управление на енергията, и още 6500 долара, ако изключва неизползваните машини.