Мрежовата компания D-Link обяви нови “зелени” продукти, проектирани с грижа за околната среда.
Производителят разширява обявената в края на 2007-а година енергоспестяваща фамилия Green Ethernet със следващо поколение устройства. 5-портовият Gigabit Desktop Switch (DGS-1005D) намалява с до 73% разходите за електричество, без това да се отрази на производителността на ИТ системите, съобщиха от българския офис на компанията.
DGS-1005D е първото от четири нови неуправляеми Gigabit комутатори от серията DGS-1000, насочена към домашния и малкия офис. До края на годината D-Link ще добави възможността за ефективно спестяване на електроенергия и към останалите продукти - 8-портовия DGS-1008D, 16-портовия DGS-1016D и 24-портовия DGS-1024D.
„Зелената” инициатива на D-Link включва производство на продукти с грижа за околната среда, еко-опаковки, Energy Star сертифицирани устройства и социално отговорни програми за рециклиране.
"Планираме да надградим успеха на първото поколение енергоспестяващи продукти като разработим нови технологии за все по-ефективна защита на околната среда и в същото време помогнем на нашите клиенти да оптимизират разходите си”, каза Тони Цao, президент и главен изпълнителен директор на D-Link Corp.
Ако DGS-1005D е свързан с Ethernet кабели в мрежата и в рамките на едно денонощие работи активно 10 часа и е изключен в останалите 14, то комутаторът може да спести до 66% от разходите за електроенергия, необходима за захранването му.
Green Ethernet технологията на D-Link позволява на комутаторите да „разпознават” кога свързаното с тях устройство е изключено и да приведат съответния комуникационен порт в режим на готовност, като по този начин намалят количеството електроенергия, използвана от него.