На изложението за електроника CES 2008 HP обяви намерението си да намали консумацията на енергия при своите настолни и преносими компютри с 25% до 2010 г.

HP е вече лидер и на пазара по брой продукти, сертифицирани с EPEAT Gold, с представянето на над двадесет и четири нови продукта с рейтинг Gold или Silver.  

"В продължение на десетилетия HP интегрира екологични компоненти и процеси в цялата си продуктова гама,"
сподели Тод Брадли, изпълнителен вицепрезидент на HP Personal Systems Group.

"Ние ще направим всичко възможно да постигнем целта си да намалим консумацията на енергия с 25% до 2010 г., а тези допълнителни EPEAT Gold сертификати са още един пример, че HP е лидер на IT пазара, що се отнася до намаляване на ефекта от продуктите и бизнеса на компанията върху околната среда."

HP отдавна е насочила усилията си върху разработването на екологични продукти. Компанията бе първият производител на компютри, регистрирал свой продукт в EPEAT Gold през 2007 г. - Compaq rp5700 Long Lifecycle Business Desktop PC.

Системата EPEAT помага на потребителите да оценят, сравнят и изберат настолни компютри, преносими компютри и монитори въз основа на екологичните характеристики на тези продукти. EPEAT оценява продуктите в три категории спрямо тяхното екологично изпълнение: Bronze, Silver и Gold.

Новите бизнес продукти на HP, които отговарят на най-високия клас Gold, включват преносимите компютри от бизнес сериите HP Compaq 2510p и HP Compaq 2710p, както и всички модели от сериите настолни компютри HP Compaq dc7800, dc5850 и dc5700.

HP очаква да достигне целта си за намаляване на консумацията на енергия до 2010 г. чрез различни стратегии, в т.ч. интеграция в продуктовото портфолио на по-енергийно ефективно захранване, по-малко енергоемки платки и други енергоспестяващи технологии и процеси.  

Продуктите, сертифицирани наскоро с EPEAT Gold, включват различни характеристики, които ще подпомогнат фирмите да намалят въздействието на бизнеса си върху околната среда. Така например, HP Compaq dc7800 разполага с голям брой енергийно ефективни компоненти, в т.ч. най-новия процесор Intel Core2 Duo, който консумира по-малко електроенергия, като в същото време постига по-добри резултати от предишните версии.

Новият свръх тънък HP dc7800, който е и един от най-малките настолни компютри за бизнеса, е 46% по-малък от предишните модели и предлага максимална енергийна ефективност със стандартно, 85% енерго-спестяващо захранване, без понижение в представянето.

Друг компонент, който спомага за намаляването на консумацията на енергия при настолните бизнес компютри на HP, е предлаганото допълнително захранване 80 PLUS, което е с до 15% по-висока енергийна ефективност от стандартната. Хиляда компютъра с 80 PLUS захранване за една година могат да спестят равностойността на емисиите въглероден двуокис от изгарянето на над 18000 литра бензин.

Заедно с всички компютри от серията dc7800, се предлага и софтуерно решение за отдалечено управление на консумацията на енергия Verdiem SURVEYOR. При активирането си, SURVEYOR помага за измерването, управлението и намалението на консумацията на енергия от компютри и монитори до 33% или близо 200 кВч. на година.