Нов ограничителен план за подаването на газ към потребителите ще бъде обявен днес
До часове ще бъде обявен новият ограничителен план за подаването на синьо гориво към потребителите. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред журналисти, предаде  Агенция “Фокус”. Планът ще бъде публикуван на интернет страницата на министерството. По думите на министъра, това се прави, „не за да плашим хората”, а за да се запознаят потребителите с какви количества природен газ ще разполагат при евентуално повторение на газовата криза от януари.
„Нямаме основание да смятаме, че кризата е неизбежна, но има проблем и се готвим за този проблем”, каза Димитров. Ако доставките на руски газ през украинска територия отново спрат, топлофикациите пак ще минат на мазут. Димитров увери, че кризисният щаб продължава своята дейност. По думите му, никой не крие, че има опасност от втора газова криза, но посочи, че не трябва да се намесваме в отношенията между две страни. Според министъра - по-скоро има индикации от руска страна, че ще бъде ограничено подаването на газ от Русия за Украйна, ако украинците не се издължат на „Газпром” отколкото, че ще бъде ограничен транзитът.
Министърът каза още, че е неизгодно нагнетяването на природен газ в газохранилището в Чирен през зимата и че това обикновено се прави през лятото, но в тази ситуация е необходимо да се вземат