През миналата година на територията на община Ботевград са извършени 598 престъпления. От тях 20 са икономически. 88 от престъпленията са прекратени поради установяване, че такива липсват. За сравнение през 2007 год. на територията на РПУ - Ботевград са регистрирани 604 престъпления, от които 41 – икономически, а прекратените са 77.
През 2008 год. разкритите престъпления са 290 или 60.17%.

От отчета за работата на полицията, който бе представен днес на извънредната сесия, става ясно, че през миналата година са извършени 6 убийства, които са разкрити. Досъдебните производства по тях са приключили. Същите са в съдебна фаза, а някои от тях са с влезли в сила присъди.

Извършените грабежи за отчетния период са 14. 12 от тях са разкрити. За употреба и разпространение на наркотични вещества са образувани 7 броя досъдебни производства срещу известен извършител. По шест от случаите има влезли в сила присъди.
Регистрираните кражби на МПС-та през миналата година са 11. 4 от тях са разкрити.
Общият броя на извършените кражби на имущество е 186. От тях разкрити са 79. Други престъпления, извършени през 2008 год., са 201, като 167 от тях са разкрити.

През миналата година органите на реда са задържали 91 лица с полицейска заповед за 24 часа по Закона за МВР.
За отчетния период служителите на РПУ са работили по 7 444 жалби, сигнали и молби, подадени от граждани до полицейското управление и Районна прокуратура. Изготвили са 11 633 документа, заведени в регистрационните дневници на РУ.
За отчетния период са образувани 598 досъдебни производства, от които незабавни – 15, бързи полицейски производства – 51, и дознания – 532. Разкрити са съответно: 15 незабавни; 51 бързи; 224 дознания.

За 2008 год. са осъдени 207 лица за престъпления от общ характер. 93 от тях са с допълнителни присъди по наказателни дела с административна санкция.

По линия на детска престъпност са регистрирани 37 престъпления. Уставени са 16 извършители. Някои от тях са автори на повече от едно престъпление. Взети на отчет са 8 лица. Толкава е броят и на снетите от отчет, поради поправяне. През миналата година 2 лица са настанено в поправителен дом за непълнолетни – Бойчиновци, а 1 - във ВУИ. Комисията за борба с противообществените прояви с малолетни и непълнолетни е разгледала 18 възпитателни дела, като 9 от тях са по инициатива на инспектора от Детска педагогическа стая. През миналата година инспекторът е профилактирал 43 лица.

За отчетния период РУ на МВР е провело 143 броя специализирани полицейски операции по различни направления: охрана на общински мероприятия и прояви, посещения на самотно живеещи възрастни хора и др.

Административно-наказателната дейност на РУ на МВР, изразена в цифри, е следната: 280 съставени акта по Наредба 1 на общината; 776 акта са съставени по Закона за документите на българските граждани; 3 587 акта са съставени по Закона за движение на пътищата и по Закона за МВР – 15 акта.

Общият брой на регистрираните ПТП-та през 2008 год. е 593. От тях тежки са 23, при които са загинали 5 човека, а броят на ранените е 29.

През миналата година полицейското управление и общината са работили съвместно по стратегията “Полицията в близост до обществото”. Съставени са работни карти за засилено полицейско присъствие на територията на общината, за работа с младите хора, за организация и безопасност на движението, за работа с ромското население и други, съобщи Венцислав Здравков - началник на РУ на МВР - Ботевград.