Изненадващо парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, внесени от кабинета. Те предвиждаха по-драстични мерки спрямо неправоспособните водачи и шофирането след употреба на алкохол. С тях се увеличаваха налаганите глоби за различните видове нарушения, както и наказанието „полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото”.

Въвеждаха се и редица ограничения за младите шофьори. Основна причина срещу поправките да гласуват депутати не само от опозицията, а и от БСП и ДПС, се оказа идеята държавата да спре да организира и провежда изпитите за шофьори. Предвиждаше се тази дейност да се възложи на частна фирма. Единствено НДСВ подкрепи измененията с уговорката между двете четения спорните текстове, включително този, да отпаднат, но все пак да се въведат по-строгите санкции.

Законопроектът предвиждаше по-високи санкции за нарушителите и строги изисквания за младите водачи. Правителството предлагаше и глобата, налагана с фиш да се повиши от 50 до 100 лева. заложено беше също млад шофьор да може да кара в колата друг млад човек само в присъствието на по-опитен водач. Александър Радославов от БСП беше категоричен, че идеята за провеждането на изпити от частна фирма ще отпадне и до две седмици проекта ще бъде внесен отново. По отношение на другите промени той каза, че „би трябвало да се приемат някакви по-рестриктивни санкции, защото даваме много жертви по пътищата. Не може да продължаваме така”.

Иван Иванов от ДСБ коментира, че при синхронизирането на закона с европейските норми под килимчето се прокарва корупционния текст за частна фирма. „В момент, когато сме атакувани от ЕК за тежка корупция – ето пример, когато тази корупция рязко ще нарасне”, коментира той.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев обясни, че в понеделник ще започне изготвянето на наредба с директивите за типово сертифициране, които са изискване на ЕК и бяха заложени в отхвърления законопроект. „След като парламента казва не, няма никакъв проблем ние да продължим по старата система – няма трагедии”, каза Мутафчиев.