"Млад водач на моторно превозно средство (МПС) да не може да шофира между 23.00 и 05.00 часа. Това е записано в предложени промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП), внесени от група депутати от Коалиция за България.

В промените се предвижда още при издаването на шофьорска книжка, младият водач да получава 2/3 от максималния брой контролни точки. На водача също така се забранява да управлява МПС с двигател с вътрешно горене, който е с обем над 1600 куб. см, а така също и да превозва пътници под 18 години, освен в присъствието на друг правоспособен водач на МПС, който обаче не е със статут на млад, информира агенция Фокус.

В предложените от Коалиция за България промени се предвижда също така завишаване на глобата, която може да се налага с един фиш - от 50 на 100 лв.

Измененията предвиждат също така невъзможността за обжалване на наказателни постановления, с които е наложена тази глоба.

В промените се предлага и нов механизъм за определяне на санкцията при превишена скорост.

Депутатите предлагат при превишение до 50 км/ч, глобата да бъде твърда сума, а след това размерът й да нараства с 50 лв. на всеки 5 км/ч превишение.

По-рано днес промени в ЗДП бяха внесени и от Парламентарната група на НДСВ, според които не се прави разделяне между млад и опитен водач, както и бе направено предложение на нов водач да бъдат давани едва 1/3 от максималния брой контролни точки.

Според промените "млад водач" е този, който е придобил шофьорска книжка от категория В преди 25-годишна възраст до изтичане на една година от издаването на документа за правоспособност.