Водачите с току-що придобити свидетелства за правоспособност няма да могат да шофират през тъмната част на денонощието - от 23 до 6 часа поради усложнената обстановка. Това заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков, след като правителството прие промените в Закона за движение по пътищата.

Според Миков в тази часова зона са загинали най-много млади хора, които са взели ключовете и са седнали с "прясната" книжка зад волана.

Сред промените се предвижда и ограничение в скоростта за новите шофьори, като те ще трябва да карат с 10 километра в час по-малко от обозначената на пътния знак скорост. Миков обаче отбеляза, че това предложение е спорно и е възможно да не бъде прието от Народното събрание.

"При всички случаи искаме да кажем на тези хора, взели книжки току-що: "Внимавайте през първата година, докато понатрупате малко опит. Битката е изключително жестока в това отношение. Тук става въпрос за различно третиране, а не за дискриминация. Ограниченията не са тежки, а са просто едно подсещане към тези, които току-що са взели книжки и сядат зад волана", каза още Миков.

Друга промяна в Закона за движение по пътищата предвижда новите шофьори да получават по-малко точки при взимането на свидетелството за правоуправление. Според предложените промени от кабинета, водачите, чийто книжки са отнети и отново бъдат хванати да шофират, ще полагат обществено-полезен труд от 2 седмици до 1 месец.

Преценката под каква форма да се прави това, ще се дава от кмета на съответното населено място.

Същевременно новите шофьори, които возят младежи в колата, трябва да имат като придружител шофьор с повече опит.

Днес бяха приети и промени по отношение на шофьорските изпити. Предвижда се частни фирми да поемат обучаването на бъдещите шофьори.