Две от най-авторитетните правозащитни организации призоваха Google, Yahoo! и Microsoft да не цензурират търсенията чрез техните ресурси за един ден тази седмица.

12 март е световният ден срещу кибер цензурата.

Организациите, отстояващи правата на човека, планират протестни акции в различни форми срещу държавното филтриране на интернет, съобщава news.com.au, цитиран от technews.bg.

"Амнести интернешънъл" и "Репортери без граници" (RSF) написаха отворено писмо до технологичните гиганти с искане да се присъединят към протеста.

"В духа на насърчаване на свободата на изразяване, ние не искаме никоя от вашите търсачки или блог платформи да цензурира в този ден," се казва в изявлението на двете организации.

RSF и Амнести са заявили, че в момента десетки страни редовно ограничават интернет достъпа.
Същевременно правозащитниците осъзнават трудността да се работи в страни, където местните закони не са съобразени с международното право и стандарти, защитаващи свободата на словото.

Китай, например, упражнява строг контрол върху интернет, включително блокиране на сайтове, свързани с китайските дисиденти, забраненото духовно движение Фалун Гонг, тибетското правителството в изгнание, инцидента на площад Тянанмън и др.

В последните години водещи американските компании, сред които Google, Yahoo!, Microsoft и Cisco, са се явявали пред Конгреса на САЩ с обвинение в съучастничество в изграждане на "Великата защитна стена на Китай".

Google е била критикувана за съобразяване с изискванията на китайското правителство за филтриране на интернет търсенията, с цел премахване на заявки за резултати по отношение на теми като демокрация или Тянанмън.

Първият "Световен ден срещу кибер цензурата" се състоя през миналата година по инициатива на "Репортери без граници" под патронажа на ЮНЕСКО.