По мнението на организацията „Репортери без граница" все повече страни се опитват на засилят контрола над Интернет пространството.

В доклад, посветен на Световния ден против киберцензурата, страните, които са заплашени от налагане на такива ограничения са Саудитска Арабия, Бирма, Китай, Северна Корея, Куба, Египет, Иран, Узбекистан, Сирия, Тунис, Виетнам. В списъка обаче тази година попадат Турция и Русия, съобщава БиБиСи.

В тези страни според репортерите, правителствата, уверени в силата на организацията, съществено са нарушавали свободата на изразяване на мнението. Основната критика е за въвеждането на филтри.

Репортерите публикуват и втори списък, в който влизат демократични държави като Австралия и Южна Корея, които обаче се критикуват заради законодателни ограничения, с които се нарушава възможността за анонимност и така се налага автоцензура.

И Русия и Турция попадат в този списък за първи път. Основната критика към Турция е заради блокирането на достъпа до няколко хиляди сайта, в това число и до YouTube. Според репортерите в южната ни съседка съществува списък с табуирани теми като националните и религиозни малцинства, фигурата на Камел Ататюрк и др.

В Русия, отбелязват „Репортери без граница", интернет пространството все още остава в най-висока степен свободно за обмен на информация особено след като Кремъл установи в последните 5 години контрол над повечето традиционни средства за масова информация.

Въпреки това тази независимост е под въпрос, заради арести и съдебното преследване на блогъри, както и заради блокирането на достъпа до определени като „екстремистки" сайтове.

В доклада се посочва още, че количеството на държавната пропаганда в Интернет се увеличава и съществува реален риск за това, Ру.нет да стане инструмент за политически контрол.