Да се повишат драстично глобите за шофиране с превишена скорост в населени места, предвиждат промени в закона за движение по пътищата, които председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев ще внесе в петък в Народното събрание след двудневни консултации с експерти.

Ако водачът кара с повече от 10 километра в час от допустимото ще се наказва с глоба до 250 лева, а не както досега със 150. Ако си позволи да превиши скоростта с над 40 километра в час ще отнесе глоба от 300 лева, със 100 повече, отколкото е в момента. 50 лева става санкцията за шофиране без предпазен колан, като водачът ще заплаща още 50 лева, ако и спътниците му са в това нарушение.

Пред Дарик Йордан Мирчев каза, че не се предвижда диференциране на допустимото съдържание на алкохол в кръвта за младите и по-опитните водачи, то остава 0,5 промила.

За новите шофьори и изпитите за придобиване на правоспособност в поправките е записано, че „При първоначално даване на свидетелство за управление на моторно превозно средство, водачът получава ежегодно по 1/3 от контролните точки до достигане на пълния брой”. „В момента е много лоша практиката на изпитните комисии – ние забраняваме инструктора, които подготвя и обучава водача да бъде член на комисията, с което ценим по-малко корупция и да се намали формалното даване на книжките срещу 200-300 или повече лева. Нещо, което напоследък е масова практика”, каза още Мирчев.

Фирмите, които стопанисват пътищата се задължават да поставят табели на участъците с големи дупки. „На всяко място, което не е сигнализирано от тях, ще заплащат до 1000 лева санкция. Като знаем какво е състоянието на нашата пътна мрежа, това означава, че ако не си вършат работата, ще заплащат на много места по 1000 лева”, коментира още той.

Предвижда се собственик, който предостави колата си на неправоспосочен водач да се наказва с глоба от 300 лева. До 1000 лева е санкцията за този, който управлява автомобил без да има това право или кара спряна от движение кола.