Колкото по-пълен е даден мъж, толково по-големи са хормоналните му промени и толкова по-лош е сексуалният му живот, показва ново проучване.

"Предишни проучвания установиха, че наднорменото тегло е свързано с по-малко количество сперма и може да доведе до безплодие, но ние искахме да установим дали то е биологически свързано с незадоволителен сексуален живот и ако е така, дали това е обратимо", съобщи ръководителят на изследването д-р Ахмад Хаммуд от университета в Юта.

"Нашето проучване показва, че отговорът и на двата въпроса може би е да", каза още той. Учените изследвали теглото, индексa за телесната маса и нивата на репродуктивните хормони на 64 пълни мъже в началото на изследването и отново след две години, когато някои от тях се подложили на операция за поставяне на стомашен байпас.

Участниците попълнили въпросници за стандарта на живота им. "Ние открихме, че по-ниското ниво на тестостерон и намаляващото качество на сексуалния живот са свързани с увеличаването на телесната маса", заяви Хамуд.

"При участниците, които свалиха килограми след поставянето на стомашен байпас, се наблюдава намаляване на количествата на хормона естрадиол, увеличаване на тестостерона и на качеството на сексуалния живот", каза още той.